Kad izvršitelj zakuca na vrata

0

Ovih dana sam se definitivno doselio i sa adresom u Gubetin gde inače i živim i koristim priliku da o tome obavestim državu Srbiju i njenu isturenu jedinicu opštinu Prokuplje, kao i sve druge službe nadležne da nam naplate poreze i sve ostalo što po prirodi stvari državi i pripada.

Ovo iz razloga što sam do sada na neki način pasivno izbegavao te obaveze uprkos naporu države da meni bude što bolje, nisam mogao da shvatim da ako ja ne dajem državi kako će ona davati meni.

Evo, da navedem prvi slučaj. Vozila mi deca vozilo po Prokuplju, parkirali gde im je ćef i tako potraživali od mene preko javnog izvršitelja oko 12.000 dinara. Kako mi je adresa bila netačna zalepili mi na vrata rešenje i pod pretnjom prinude traže svoje. Malo sam se pravio lud ali sam morao da se javim izvršitelju jer su me već “napipali” u Gubetinu a meni penzioneru, veoma lako je naplatiti – svaki mesec od penzije i čas posao.

Bilo mi je malo nelogično što sam na ime duga od oko 100 dinara dao 12.000 dinara i to poveriocu “Hameumu” izProkuplja oko 4.000 a oko 8.000 dinara izvršitelju kao nagradu. Kad sam pitao kako poveriocu toliko a njima toliko – kaže – takva im tarifa, a ja se nadovezah da čudo da im nije i veća ali se snađoh i platih, a deca ne priznaju prekršaj – nego ja platih po “objektivnoj i komandnoj odgovornosti”. Otac sam dece i vlasnik vozila i to ti je.

Doduše nije mi jasno kako sam ja i dužnik “Hameumu” jer oni osim što su obeležili belom bojom i odredili radnike da nam naplaćuju, ništa nisu napravili jer je sve to napravljeno u doba druga Tita, pa odakle im pravo da nam naplaćuju.

Drugi slučaj je oko smanjenja penzija gde mi rekoše da smo mi kao penzioneri o svesti teške ekonomske situacije prihvatili smanjenje penzija, ali napokon nešto vratiše ali mi i dosta zakinuše, od čega ne odustajem do kraja. Zašto ovo pišem u kontekstu promene adrese.

Zato što mi je predsednik uputio direktno pismo i zahvalio se na mojem poklonu ali usled mojeg “muljanja” sa adresom nisam mogao da mu na to pismo odgovorim već je to učinio Krkobabić sa čijom se izjavom ne slažem ali ko me pita

I na kraju, da obavestim poreske, komunalne i sve druge organe koji napadaju na naš novčanik da me obavezno ubace i u birački spisak za moje selo možda rešim da se kandidujem za neku funkciju pa želim da budem pošten i ispravan građanin.

(Autor: Zvonko Prelić)

Foto: Ilustracija, izvor: Telegraf

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime