Kad izvršitelj zakuca na vrata

2

Donese mi pre neki dan poštar, kući u Gubetinu neki dopis javnog izvršitelja iz Prokuplja Miloša Perića, i kako me nije našao na adresi ostavio mi je obaveštenje o tome.

Pozvao sam telefonom javnog izvršitelja i lice koje se predstavilo kao Petrović me je obavestilo da imam dug prema komunalnom preduzeću HAMEUM u Prokuplju, na ime parkiranja mog vozila u iznosu od preko 8.000 dinara i da to platim, pod pretnjom prinudnog izvšenja.

Da skratim i da u detalje ne idem, ja zaista ove prekršaje nisam učinio, verovatno su to deca ostavila vozilo gde se plaćalo parkiranje, ignorisali su obaveštenje o tome, jer je to bilo u dva navrata 2016. godine, i od troška od 100 dinara, ja se snađoh i danas platih 8.500 dinara.

Samo bih pitao, jer bogu i državi niko nije ostao dužan, kako to i šta je javni izvršitelj imao troškove da meni naplati izvršenje 5.760 dinara, šta je on to uradio osim što je pribavio moju adresu, koju nisam ni krio, ali nisam ni znao da me neko traži.

Država je bila prinuđena da menja sistem naplate, odnosno izvršnih odluka, ali šta je to što garantuje da je to ispravno. Mogu komunalci da stanu na ulicu i upisuju brojeve, pa hajde ti, ovde konkretno ja, seti se da li si u maju 2016. godine parkirao vozilo u Prokuplju a nisi platio a sada je 2018 godina.

Dobar javni izvršitelj sa dobrim vezama ima prilike da zaradi, što bi naši rekli ,,grdne pare”,  i koliko vidim zarađuju.

Ja se za srecu snađoh i platih…

2 KOMENTARA

  1. Pa sad, ako sami ne vodite račun o svojim pravima, ne može drugi pa ni poverilac i izvršitelj o tome voditi računa. Kada ste primili rešenje izvršitelja imali ste mogućnost da u roku od osam dana podnesete prigovor radi vodjenja parnice radi dokazivanja da niste dužni. Uzgred, pitanje je da li JP “Hammeum” kao preduzeće koje iako javno posluje po tržišnim principima, može da odredjuje doplatnu kartu u iznosu od 1.115 dinara. Ustavni sud Srbije je 12. maja 2011. godine proglasio da je gradska (opštinska) odluka o plaćanju doplatne karte -kazne na zoniranom parkingu – protivzakonita i da se obustavi izdavanje doplatnih karti. To bi značilo da doplatna karta nije verodostojna isprava podobna za izvršenje po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i da je sud neće prihvatiti. Poseban problem je što je doplatna karta pisana na vlasnika vozila koji možda uopšte nije upravljao vozilom taj dan, a na sudu treba dokazati da je baš vlasnik vozio. Takođe, vozaču nije uručena lično već se stavlja pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu uručenja, već je to predviđeno gradskom (opštinskom) odlukom koja olakšava posao kontroloru i stavlja se iznad zakona. Pravo naplate kazne imaju državni organi, kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, ukoliko je u pitanju prekršaj. To ovlašćenje sigurno nema Parking servis. Prema tome, niste ništa preduzeli da bi ste zaštitili svoja prava, pa kada ste propustili da prigovorite i rešenje izvršitelja je postalo pravnosnažno, dockan je.

    • jasno mi je to, nisam ni znao za ovo dok nije bilo dockan, nego sam hteo da ukazem kako javni izvrsitelji bez ikakvog posla i truda zarade lepu nagradu od osirotelih gradjana, jer sut sa rogatim ne moze, odavno je poznato

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime