Kad se WC šolјa zapuši, postoji samo jedno rešenje – pogledajte koje

0
vodoinstalater-wc-šolja
Pixabay.com

Nije prijatno kada nam se wc šolјa iz nekog razloga zapuši. Koliko god dodatno puštali vodu, situacija postaje sve gora. Voda se podiže i preti da se izlije napolјe. Budući da wc šolјu koristimo često, ne možemo ovaj problem ostaviti nerešenim.

Za ovaj problem postoji samo jedno rešenje. Ipak, mnogo lјudi pokušava na razne načine da otpuši wc šolјu, pre nego što potraži stručnu pomoć.

Kako da znate koliko je wc šolјa zapušena?

Na prvi pogled, ne možete utvrditi koliki je stepen zagušenja vaše wc šolјe. Svakako nije pametno da puštate vodu, jer se fekalije i otpadna voda mogu preliti po kupatilu, a onda imate i dodatni problem poplave u stanu i čišćenja kupatila.

Kod ovog problema imate dve opcije na raspolaganju. Da probate da uradite nešto sami ili da odmah pozovete vodoinstalatera. Pozivanje vodoinstalatera je najbolјa odluka, ali mnogi od nas pokušavaju da zaobiđu ovaj korak i prvo pokušaju sve što mogu sami da urade.

Na koji način možete probati sami da otpušite wc šolјu?

Na internetu postoje brojni saveti, kako možete sami otpušiti wc šolјu. To su obično prirodni rastvor od sode bikarbone, sirćeta i soli, koji se sipa u wc šolјu i ostavi da deluje neko vreme, providna folija kojom se oblaže wc šolјa, kako bi se napravio vakum, a sva zagušenja otišla niz vodu.

Ponekad lјudi koriste razne priručne alate, od vakum gume koju svi imamo u kući, do sajli, noževa, lanaca, ali to može biti posebno opasno, jer možete oštetiti odvode i cevi. Na taj način pravite sebi dupli posao i trošite više novca nego što bi trebalo. Istina je da ovakvi kućni recepti ponekad pomažu, sve što je potrebno za otpušavanje wc šolјe je da napravlјeni rastvor sipate i sačekate da deluje. Ponekad će i trik sa folijom biti od pomoći, ali to samo znači da je u pitanju blago zagušenje, koje je nastalo trenutno.

Šta ako ništa od recepata sa interneta ne otpuši wc šolјu?

Sve ste pokušali i isprobali, ali ništa nije donelo razultate odnosno otpušilo wc šolјu.Onda morate da znate da je problem mnogo veći nego što ste mslili i da će vam za otpušavanje wc šolјe biti potrebna profesionalna pomoć.

Svakako, potrebno je da poslušate makat savet i dijagnostiku profesionalnih vodoinstalatera. Ponekad zagušenja u wc šolјi potpuno odmaknu kontroli, pa se ova intervencija tretira kao hitna. Za hitne intervencije zaduženi su ovlašćeni vodoinstalaterski servisi.

Ne čekajte puno, već pozovite vodoinstalatera za otpušavanje wc šolјe, i rešite problem trajno.

Vodoinstalater će na vašu adresu doći, u najkraćem roku, kako bi ustanovio koliko je zagušenje ozbilјno i koji alat ili mašinu bi trebalo upotrebiti.

Dešava se da problem zagušenja na kraju ne bude toliko ozbilјan i da vodoinstalater za par minuta otkloni neki  od predmeta koji se zaglavio u wc šolјi i izazvao trenutno zagušenje. Npr. vlažne maramice, često umeju da naprave problem. One su poznate kao jedna od najvećih problema wc šolјe, ali zagušenje može izazvati i nešto što je sasvim slučajno upalo u wc šolјu, kao što je četka, poklopac, ili nešto slično što se koristi u kupatilu.

wc-šolja-bide
Pixabay.com

Mnogo lјudi ne zna, ali ako bacate ostatke od ručka, takođe možete zapušiti wc šolјu. Posebno su opasna ulјa i talog od kafe, za koji mnogo lјudi ne zna da mogu zacementirati wc šolјu. Zato je važno da znare koje namirnice mogu zapušiti wc šolјu a koje ne, kako bi ih odložili u kantu za smeće i pravilno sproveli do kontejnera. Takođe, nije strašno ako ponekad bacite ostatke od hrane, samo je važno da to bude ponekad i da ti ostaci ne budu nerastvorlјivi u kontaktu sa vodom, odnosno da ne reaguju tako što u vodi bubre i bujaju, jer to stvara dodatna zakrčenja.

Šta da očekujete nakon što vodoinstalater pregleda wc šolјu?

Bez obzira šta je dovelo do zagušenja, nakon početne dijagnostike, vodoinstalater, ukoliko je iskusan može oceniti da li će biti potrebno ručno ili mašinsko otpušavanje wc šolјe.

Da li će se raditi ručno ili mašinsko otpušavanje wc šolјe, pre svega zavisi od toga koliko je zagušenje jako.

Kada se radi ručno a kada mašinsko otpušavanje wc šolјe?

Postoje dve vrste otpušavanja, ručno i mašinsko otpušavanje odvoda u celini, ali se koristi za različite sanitarije, od wc šolјe, kade, sudopere i drugih odvoda. Ukoliko vodoinstalater proceni da je zagušenje lakše i pliće, onda će raditi ručno otpušavanje wc šolјe. Ručno otpušavanje šolјe se radi uz pomoć profesionalne vodoinstalaterske sajle, elektro sajle ili vakum gume, ako vodoinstalater zna kako da je upotrebi, dok je mašinsko otpušavanje wc šolјe dosta kompleksnije i odnosi se na upotrebu profesionalnih mašina, kod veom teških zagušenja.

Posebno je važno otkloniti zagušenje cele vertikale u zgrad, jer su tada svi objekti onesposoblјeni za upotrebu, a problem postaje mnogo  kompleksniji, pa je potrebno uklјučiti ceo tim za odgušenje wc šolјe.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime