Kako je branjen Trstenik od novih poplava

0

Trsteničani su uspeli da spasu bedem izvorišta ,,Zvezdan,, sa kojeg se ceo grad snabdeva pijaćom vodom. Uspeli su i da odbrane više desetina kuća i objekata u ugroženim područjima devet pomoravskih sela.

Najkritičnija tačka u Trsteniklu je bedem izvorišta ,,Zvezdan,,, koja je i najniža tačka od poplava Zapadne Morave. Na odbrani ove kritične tačke pored Trsteničana radile su pojačane ekipe policije, vojske i vatrogasaca iz Kruševca, koji su pristigli u pomoć, kaže Goran Petrović, tehnički direktor Direkcije za planiranje i izgradnju.

– Uspeli smo da odbranimo ovu najkritičniju tačku. Na ovom najugroženijem mestu upakovali smo preko 2 hiljade džakova peska i po instrukcijama direktora za vanredne situacije Srbije uspeli smo u odbrani ne samo ovog najkritičnijeg mesta nego i naselja Grabovac, kaže Goran Petrović.

bedem-trstenik

Voda je iscrpljena iz poplavljenih objekata, a ljudi su sa svom raspoloživom mehanizacijom i dalje u pripravnosti.

U ataru sela Počekovina poplavni talas naneo je štetu na stotinama hektara oranica i zasađenih poljoprivrednim kultura. Meštanin Počekovine Ljubinko Vukčević kaže da je u zadnjih pet godina ovo treći poplavni talas.

– Ovo je jedno od najplodnijih polja u trsteničkoj opštini, a sve je ovo iza nas, vidite, pod vodom. Tako da na ovom mestu više ne možemo da računamo sa novom zasadima. Eto, reka napravi haos, nanese nam muku i povuče se, kaže Ljubinko iz Počekovine.

Po njegovom mišljenju ovde bi trebalo Zapadnu Moravu vratiti u njeno staro prvobitno korito i problema neće biti.

Štab za vanredne situacije u Trsteniku formirao je i komisiju za procenu štete, a one su u trsteničkoj opštini, prema rečima Miroslava Aleksića, komandanta Štaba za vanredne situacije, najveće na poljoprivrednim zemljištima. Crveni krst je ugroženim domaćinstvima, čiji su objekti poplavljeni, dostavio pakete prve pomoći u hrani i higijeni.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime