Kako nas varaju i truju u marketima

16

Više naših čitalaca poslalo nam je dopise u kojima navode da su u marketima u Kuršumliji i Prokuplju neretko kupovali robu sa isteklim rokom, ili onu koja je bila pokvarena iako je rok trajanja bio važeći. Tragom ovih dopisa, istraživali smo i prenosimo vam primere neverovatne neodgovornost i osionosti trgovaca koji nas varaju i truju.

Naime, u jednom od regionalnih marketa prodavali su sokove na akciji, sa duplo nižom cenom, ali sa rokom trajanja koji je već nekoliko dana istekao. Na primedbu da su sokovi neispravni i da im je istekao rok trajanja, dobili smo odgovor “da im ništa ne fali”!

U drugom pak marketu, redovno sprovode akcije tokom kojih prodaju najčešće prehrambene proizvode po veoma niskim cenama. Po pravilu se tada prodaje roba kojoj za nekoliko dana ističe rok.

Ovakav način prevare kupaca – akcijska prodaja je i najčešći vid obmane većih marketa u Kuršumliji i Prokuplju kada cene sa stotinak dinara snize na dvadeset ili trideset, i po pravilu su to proizvodi sa isteklim ili rokom koji ističe za nekoliko dana.

Zamrznuti proizvodi sa niskim cenama često stoje po 10,11 meseci pa ih prodaju u pola cene i dešava se da na primer pileća džigerica tada košta pedesetak dinara, iako je redovana cena oko 100 dinara.

Na sve ove primere, reporteri Top Novosti su naišli u većim, regionalnim lancima trgovina u topličkim gradovim. Pa čak i na to da je sirni namaz (vidi naslovnu fotografiju) iako sa ispravnim rokom bio buđav, a pokušaj da se reklamira je odbijen jer nismo imali račun!

Postavlja se pitanje, šta rade inspekcije? Ako smo mi za nekoliko dana naišli na desetine ovakvih i sličnih primera neispravne robe koja se prodaje i tako se truju građani, zar je moguće da inspektori za to ne znaju?!

Jedini svetli primer su radnici u trgovinama koji su u velikoj većini ljubazni i predusretljivi iako imaju najčešće male plate, pa ako vas poznaju, šapatom ili u pola glasa vas upozore da ne kupite neku bajatu robu.

Ovde se postavlja još jedno pitanje, kakave posledice mogu da nastupe za najugroženije – decu koja retko ili nikada ne gledaju rok trajanja robe koju kupuju!

I na kraju, namerno nismo naveli markete u kojima smo pronašli neispravnu robu, ali verujemo da će se prepoznati i da neće dalje prodavati pokvarene proizvode, a inspekcija bi i na osnovu ovih podataka mogla da izvrši vanredne kontrole. A do tada, građanima ostaje da dobro otvore oči i kada vide niske cene, obavezno da pogledaju rok upotrebe robe koju kupuju!

16 KOMENTARA

 1. Došao sam u posetu roditeljima u Prokuplje pre par sedmica. Na stolu me je dočekala novogodišnja koka kola, kupljena dan ranije pre nego sto sam stigao.. Sa isteklim rokom. Sutradan smo pazarila kajmak u str neven i bio je pokvaren. Verovatno je prijavom kašikom vadjen za merenje pa je kontaminirao. Gledaju na svakom ćošku da te poklade, skrate, uvsle nesto sa isteklim rokom.. Mogu da zamislim čime se tek ugostitelji sluze..

 2. Pa inspektorima poslodavci napune novcanik i ovi ne ulaze ili i kad udju ono sto vide nevide, ima i onih koji kad istekne rok jednostavno ga obrisu lepljivim trakom a mesto kad se ubudja ide na pranje jer privatniku nista ne sme da propadne zato trebaju cesce nenajavljene kontrole iz republike

 3. Pa zato se se dodelila Povelja Svetog Prokopija” – Čuturi , niko ga ne kontrolise nijedna ispekcija mu nemoze nista radi u PK sta hoce mozda sad i promene ime grada glavni sponzor Opstine

 4. Svaka roba, ako je dobro skladistena, moze se koristiti i posle roka trajanja. Ali to ne znaci da mogu i da je prodaju u radnjama. To odmah treba lupiti kazne poslodavcima, pa neka je Cutura, Ric, ovaj ili onaj. A poslodavci svu tu robu, kojoj je istekao rok, naplate svojim radnicima. Sramota.

  • U pravu ste. Ako istekne rok poslodavci naplaćuju prodavcima,znam iz prve ruke. Umesto 20 kiselih mleka posalju im 50 iz magacina, rok trajanja kratak, niti smeju da se zale što im je poslato više, niti stobje kratak rok. A kad istekne podele na ravne časti trosak i plate svi zaposleni. Isti slučaj sa vocem koje propadne, ili na primer mlekom u kesama koje stigne izbuseno. Znaci ne postoji otpis nikakav.

 5. U Kursumliji jedino u Timoru moze da se kupi a da se ne prati rok bas za svaku sitnicu. Cutura i Neca haos. U Necinoj prodavnici iznad skole Miloje Zakic sve i da hocete sanse nema da ne uhvatite nešto sto je isteklo. Ama svaki put kad udjem vidim nešto isteklo. Kazem prodavacicama ali po sistemu Nema veze. Kore za pitu, na primer, jos nijednom nisam videla da su sva pakovanja koja su izlozena u roku, suhomesnato vec prica za sebe, menja boju, curi voda iz njega… Inspektori ne dolaze u te radnje ni za zivu glavu kao i u jos par radnji u Kursumliji gde bi svasta imalo da se vidi s vrata.

 6. Ni”Neven” nije bolji,ne sve prodavnice,ima ih vise konkretno ona kod nekadasnje Astre .Gledajte,dok kupujete i rok vazenja i samu ambalazu,jogurt koji je u roku a poklopac se naduo ,kao da ce da eksplpdira-nije za upotrebu,sokove i piva koje drze u zamzivacu su svi skoro sa isteklom garancijom i to obavezno pogledati garanciju!Nisu krive radnice nego bahati trgovci-gazde to znaju.Pa gde prodje prodje!

 7. Za proizvode na akciji kojima za “neki dan” istice rok upotrebe je ok. To se radi svuda u svetu
  A sto se tice one sa isteklim rokom – zasto novinar nije otisao do inspekcije da ih pita da li oni to kontrolisu? Ili se jave 10 dana ranije da ce doci u kontrolu pa se naravno pokvrena roba prebaci u drugi lokal.

 8. Nemoj Sanja da se menjas da se stidis lazi najlepsa si kakva jesi ne dozvoli da te iko kvari
  najgori su boziji cuvari ne, ne, ne, ne! Necu Sanja da ti pricam one stare pesme zajedno smo goreli u istoj peci se pekli k’o dim se razbili meki ne, ne, ne, ne”

 9. Pa da. Hocete da citate, citajte: Na njih sto zadovoljnih nadje se jedan nezadovoljan, zasto? Zato sto nije dobio pivo bez ambalaze pa daj da opletemo po marketima i njihovim radnicima. Da li i kuci kad naprave kolac i skuvaju rucak imaju rok. Taj radnik radi svoj posao pa i ako se omakne, ljudi imate oci pa pogledajte, pomozite im. Taj radnik je covek. Udju na vrata vredjaju prodavacice. Novinari raspitajte se kakvu uslugu dobijaju potrosaci od radnika u svim tim navedenim marketima sto ih blatite. Market Neca u Kursumliji je jedan od najusluznijih, osoblje vrhunsko…

 10. Sta vas cudi i u Bgd kad je nesto pred kraj roka prodaje se upola cene stoji etiketa roba pred istek roka i odobrava se popust na kasi 50 odsto

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime