Kako pametno uložiti do 5.000 evra i koliko se može zaraditi?

0
osoba unosi brojeve na digitronu, sa laptopom i telefonom sa dijagramima ispred na stolu
Pexels.com

Svako od nas najčešće poseduje neku ušteđevinu, neko manje od 1.000€, neko čak i 5.000€, a pojedini i više od toga. Ipak, novac nije dovoljan za velika ulaganja pa je dobro pitanje kako ih pametno pokrenuti da donose dalji novac i prave zaradu.

Ne treba rizikovati previše, ali zarada bez rizika ne postoji, tako da treba pronaći pravu meru i uz minimalan rizik ostvariti zaradu.

Najgora opcija je da novac ne uložite nigde jer to nije njegova namena. Čuvajući ga u „slamarici“ rizikujete njegovo oštećenje, krađu i gubitak, nikakvu zaradu nemate i ništa od sredstava ne služi za ono što je namenjeno u startu. Zato, poslušajte naše predloge i svoj novac investirajte na pravi način što će vam sigurno doneti i veliku zaradu.

Kupovina garaže je dobra odluka

Ako živite u Beogradu ili Novom Sadu garaža je vredna imovina koja vam može doneti mali, ali stabilan prihod.

Za iznos oko 5.000 € možete odabrati neku manju površinu ili parking mesto i postati vlasnik jedne od najtraženijih nepokretnosti danas.

Novi Sad je postao primer razvoja tržišta nekretnina koje sada ima i poseban segment – kupoprodaju garaža i parking mesta, jer su to deficitarne opcije u velikim gradovim koji imaju problem sa nedovoljnim brojem parking mesta.

Mesečno se može ostvariti zarada od 50€ pa do preko 150€ i svakako da će se ovakvo ulaganje isplatiti kroz nekoliko godina i sigurno je da će uvek biti interesenata koji bi želeli da imaju adekvatnu zaštitu za svoje vozilo.

Postanite vlasnik stana uz pomoć bankarskog kredita

Kada je u pitanju 5.000€ treba znati da ne možete da kupiti stan, ali možete da platite sve troškove učešća i obrade kredita i da tako lako i brzo postanete vlasnik nekretnine.

Naravno, ova opcija vam donosi mesečne izdatke od nekoliko stotina evra za plaćanje rate po kreditu, ali se stiče nešto jako vredno i što može biti izvor sredstava za neka buduća ulaganja.

Naime, novac uložen u nekretnine donosi odličan način za zaradu, ali i kasnije vraćanje uloženog novca kroz prodaju pa je ovo izbor mnogih i mnogi upravo ovako ulažu novac.

Iako ovo tehnički nije štednja, isplatom kredita vi otplaćujete ulaganje i deo onoga što bi u budućnosti štedeli vi se unapred uložili u mudru kupovinu.

Deponovanje novca na bankarsku štednju

Svoj novac možete deponovati i u banku, na štednju i tako ostvariti kamatu na uložena sredstva.

Iznos zavisi da li ulažete u dinarima ili stranoj valuti i na koji rok. Ako želite maksimalan prihod, onda morate da položite dinare na maksimalan period štednje. Tako ćete ostvariti i više od nekoliko stotina evra za period od 24 meseca.

Zarada možda jeste niska, ali je i rizik najniži. Država osigurava sve štedne račune do 50.000€ pa je rizik minimalan, a novac na kraju perioda se vraća uvećan za iznos pripadajuće kamate.

Ako nemate nikakvu ideju na koji način bi investirali do 5.000€, štednja u banci je uvek dobra opcija.

Započinjanje biznisa

Sa nekoliko hiljada evra je teško, ali nije i nemoguće pokrenuti neki vid poslovanja što će dugoročno doneti zaradu.

Jedan od dobrih načina je poljoprivreda, voćnjaci ili obrada zemlje. Više faktora morate uključiti u jednačinu, ali vam se uloženo može isplatiti, samo je potrebno napraviti dobar biznis plan.

Mali preduzetnici takođe mogu da ostvare korist, ali je potrebno i da ulože. Sa 5.000€ imaju dobar osnivački kapital koji možda neće biti dovoljan, ali je osnova za realizaciju ideje.

Izrada sapuna, sveća, slatkiša, uslužne delatnosti…su nešto što se može pokrenuti sa ovom sumom, a ako je potrebno da se doda onda se može računati na subvencionisane kredite banke za pokretanje malih i srednjih biznisa.

Poslovanje na berzi i ulaganje u fondove

Iako manji broj ljudi zna, ulaganje u akcije i fondove je odličan način dugoročne zarade.

Ovo je možda i najrizičniji način investiranja, ali može da donese i najveću zaradu.

Osobe koje preferiraju poslovanje na berzi znaju da se obrate brokerima i prate kretanje na berzi pa često svoj kapital sele i ulažu u kupovinu akcija za najrazličitije ponude što nekad donese zaradu, a nekad i gubitak.

Svako kockanje je takvo, a uz dogovor sa brokerom možete da minimizirate rizik ili maksimizirate zaradu, odluka je na vama.

Nabrajanje može ići i dalje, a ideja za ulaganje je još i više. Nije uvek lako doneti odluku, naročito ako je to celokupna ušteđevina, ali je zato zarada i korist izuzetno visoka ako se odabere prava opcija za ulaganje iznosa do 5.000 €.

Što je iznos veći to je i prilika više, ali i rizik može da raste pa koji god da se iznos plasira, treba dobro promisliti o svemu i doneti prave odluke u skladu sa prilikama koje se nude.

Na koji način bi vi zaradili novac? Kako bi investirali i koju sumu? Da li vam se dopadaju neki od naših predloga?

Čekamo vaše komentare nakon čitanja teksta, čekamo vas.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime