Kako pronaći stan za studenta  u drugom gradu

0
zgrada-stan
Pixabay.com

Odlazak na fakultet u drugi grad sa sobom nosi brojne neizvesnosti, a jedna od njih je i rentiranje stana. Iako se ponekad stiče utisak da studenti mnogo lakše iznajme stan za razliku od višečlane porodice, ova paušalna procena nije tačna.  Kada upišu željeni fakultet, vreme je da razmisle sa kime će i u kakvim uslovima provesti najbolje godine svog života, ukoliko se iz nekog razloga ne opredele za studentski dom.

Naravno, bitna stavka su i finansije, ali ni lokacija nije zanemarljiva. Ukoliko planirate studiranje u drugom gradu, ono što bi trebalo da znate je da je potražnja za stanovima najveća pred početak prvog semestra, odnosno krajem avgusta i tokom septembra. Takođe, ustaljeno je mišljenje da stanovi koji ostanu i rentiraju se tokom zime i nisu baš mnogo zanimljivi, dok je proleće idealno vreme ukoliko iz nekog razloga želite da promenite postojeći stan. U nastavku teksta vam donosimo neke smernice koje bi vam mogle koristiti pre nego što se upustite u potragu za adekvatnim smeštajem. 

Pronađite stan preko posrednika

Preporuka je da ukoliko je moguće iznajmite stan u blizini fakulteta, kako biste ostvarili znatnu uštedu vremena. Takođe, dobra povezanost sa ostatkom grada nije ni slučajno zanemarljiv faktor. Činjenica je da su stanovi na periferiji jeftiniji u odnosu na centar grada, ali je u tom slučaju dobra povezanost od ključnog značaja. Takođe, postoji i opcija prilikom rentiranja stana da platite nekoliko kirija unapred kako biste smanjili cenu i ostvarili znatnu uštedu. Stan za iznajmljivanje može se potražiti preko poznanika, rođaka i prijatelja, ali ne treba umanjiti ni značaj agencija za nekretnine.

Kako biste olakšali  pretragu, savet je da u pretraživaču ukucate izdavanje stanova Beograd, a potom pravite selekciju sužavajući izbor.  Kada se ima u vidu količina vremena koja će se provesti u iznajmljenom stanu, važno je potruditi se i pronaći stan u kom će vam biti lepo i u kome ćete se osećati prijatno. Mada, visina novca koji će roditelji moći da izdvoje za stan najčešće diktira kakvu nekretninu možete iznajmiti. 

Šta još ulazi u troškove stanovanja?

Osim same mesečne kirije, u startu ćete morati da izdvojite i depozit u visini jedne kirije, kako bi se pokrila eventualna šteta nastala za vreme iznajmljivanja stana ili u slučaju neplaćenih računa. Neretko se dešava da mnogi studenti nakon što napuste stan ne mogu nazad dobiti svoj depozit. To je dodatni razlog zbog koga je bolje pronaći stan posredstvom agencije. Od ostalih troškova pored zakupnine, tu su infostan, struja i kablovska.

Pixabay.com

Činjenica je da veoma mali broj stanodavaca plaća porez na prihod koji ostvaruje izdavanjem nekretnine, a ukoliko nađete baš takvog stanodavca, budite spremni da će i visina zakupa biti znatno veća. Preporuka je da insistirate na pravljenju ugovora o izdavanju stana, jer time će obe strane donekle biti zaštićene. Život sa cimerima takođe može biti dobar izbor, jer ćete moći da priuštite prostraniji stan i da podelite troškove. 

Obratite pažnju i na opremljenost stana

Za razliku od porodica koje najčešće traže komplet opremljen stan, studenti nisu toliko zahtevni. Oni se mogu snaći i funkcionisati u stanovima koji nisu u potpunosti opremljeni. Činjenica je da mnogi stanodavci nemaju veliki interes da renoviraju stan pre rentiranja, kao ni da ga opremaju skupim i modernim aparatima znajući da ljudi mogu biti prilično nemarni i sa nepažnjom se odnositi prema tuđim stvarima. 

Nije svejedno ko živi u susedstvu

Možda vam ovo na prvi pogled deluje zanemarljivo, ali iskustvo će vas ubrzo demantovati. Odnos sa komšilukom je veoma bitan, kako iz ugla studenta koji iznajmljuje stan, tako i iz ugla stanodavca. Neretko se dešava da stanodavci dobijaju pritužbe od komšiluka na nesavesne i neprijatne stanare. Sigurno vam ne bi prijalo da se neko konstantno žali na vas. Naravno, podrazumeva se da ste u obavezi da poštujete kućni red i da se prilagođavate. 

Šta ako imate kućnog ljubimca

Ukoliko odlaskom na fakultet ne možete da se odvojite od svog ljubimca i planirate da ga vodite sa sobom, budite oprezni prilikom odabira stana. Ako vlasnik stana nije naglasio da je stan pet friendly, boravak kućnih ljubimaca neće biti dozvoljen. Mnogi stanodavci izbegavaju ovu opciju iz straha da stan ne bude dodatno oštećen kao što su izgreban nameštaj, pod, vrata ili neki drugi eventualni lomovi u stanu. 

Kada iznajmljujete stan u gradu u koji ste došli kao student, spisak stvari na koje treba obratiti pažnju je poduži, mada smo se u ovom tekstu fokusirali samo na ono najbitnije. Istina je da život u ovakvim stanovima može imati izvesna ograničenja, ali uz dobru organizaciju i adekvatnog stanodavca, sve je daleko lakše. 

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime