Kako se Živadin pogubio na Jastrepcu

2

Živadin Kocić (74) iz podjastrebačkog prokupačkog sela Mikulovac nije jedini koji se pogubio na Jastrepcu, pa je za njim šest dana trajala potraga rodbine, policije i spasilaca Gorske službe.

U nepreglednoj šumi, skoro bez proplanaka, potraga je nailazila na nestvarne prizore, ali i na pojačanu seču drvene građe. Prošle godine gotovo u isto vreme na prostranstvima Velikog Jastrepca pogubio se bio još jedan starac, a nedavno i dve devojke turistkinje, koje su skrenule sa staze, pa zatražile pomoć.

Ova najšumovitija planina Srbije, koja se prostiore izmedju Niša, Aleksinca, Kruševca, Blaca i Prokuplja sastoji se iz dva masiva, Velikog i Malog Jastrebca i spoada u rodopske planine, koja je od Kopaonika na reci Blatašnici odvojena Jankovom klisurom. Najviši vrhovi su Velika Đulica (1492 m), Pogled (1481 m), Zmajevac (1.313 m) i Bela stena (1.257 m) koji predstavljaju prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja. Prevojem Grebac između Velikog i Malog Jastrebca vodi put Prokuplje – Kruševac.

Tim putem je Živadin Kocić zašao u šumu, pa se, tražeći sekiru koju je zaboravio ranije, pogubio. Rodbina je odmah izvestila policiju da je 13. Oktobra Živadin izašao iz kuće i nestao, na sebi imao zelenu zimsku jaknu.

Kako je potraga pokazala, starina se pogubio na prostoru izmedju Donje i Gornje Rečice. U pretrazi terena su, pored spasilaca Gorske službe spasavanja Srbije iz stanica Beograd i Kruševac, bili uključeni i pripadnici policijske uprave u Prokuplju i radnici JP “Srbijašume”.

Spasioci sa pronađenim Živadinom Kocićem
Spasioci sa pronađenim Živadinom Kocićem

Gorska sluba spasavanja ga je locirala na oko 600 metara od vrha Pogled u rejonu Patrizanske vode iznad sela Gornja Rečica. Pronašli su ga na 16 kilometara od mesta gde je poslednji put viđen, nakon čega je transportovan u medicinsku ustanovu u Prokuplju.

Njemu je konstatovana malaksalost usled šestodnevnog lutanja po planini, bez hrane i zaklona od hladnoće.

Drama je okončana, starac je spašen, ali iz Gorske slube spasavanja poručuju da je mnogo važno da informacije o nestalim licima budu upućene na vreme, u najkraćem mogućem roku, jer je to jedini način da pretrage budu dovoljno brze i efikasne.

U ovom slučaju, Gorska služba je pozvana tek posle četvrtog dana bezuspešne portage od strane rodbine i policije.

( Fotografije: Gorska služba spasavanja)

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime