Kako se živi u najlepšem domu na jugu Srbije

0

Dom za učenike u Prokuplju važi za jedan od najlepših i najboljih domova u jugoistočnoj Srbiji. U proteklih sedam godina svi smo bili svedoci ovog divnog projekta u nastajanju, kao što smo dugi niz godina svedočili nestajanju iste zgrade. Uz trud, inicijativu i velika zalaganja upravnika Doma i zaposlenih ova zgrada je ozbiljno narasla do nivoa institucije.

Od 2009. godine se aktivno radi na njenoj rekonstrukciji, izgradnji, uređivanju i unapređenju. Tako sada u njoj stanuje 150 učenika prokupačkih srednjih škola u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Pored obavezne učionice, učenici imaju TV-salu, internet-salu sa 16 računara i teretanu.

Povod za posetu domu bio je sportski teren čija se izgradnja bliži završetku.

– Teren je završen, zapravo. Preostalo je da se izgrade tribine, ali loše vremenske prilike odlažu završetak radova – rekao je upravnik Miroslav Milovanović, koji je i bio inicijator ovog projekta.

Iza ovog projekta stoji Ministarstvo za učeničke i studentske standarde, a deo sredstava za izgradnju je iz budžeta samog Doma. Ministarstvo sporta nije uzelo nikakvog učešća i ostavilo je molbu bez odgovora. Ovo je treća godina kako se radi na sportskom igralištu, a konačan rezultat jeste teren koji može poslužiti kao teren za košarku, mali fudbal, rukomet i odbojku, a pored toga još jedan manji teren – za tenis. Ovi tereni imaće svoje reflektore, semafore i tribine. Radovi su usporeni zbog kiša i podzemnih voda, ali se svečano otvaranje terena očekuje 29. maja na Dan Doma učenika.

– Pored obaveznog kulturnog programa za naše goste, planiramo i organizovanje nekog sportskog turnira. Nema boljeg dana za otvaranje terena od domskog praznika, rekao je upravnik.

Sportski tereni će doprineti uspešnijoj pripremi i boljem plasmanu učenika na sportskim takmičenjima na Domijadama, na kojima redovno učestvuju.

– Domijade postoje da bi se deca družila, upoznala, razmenila iskustva, ali i pored toga učenici ovog doma nižu uspehe i u takmičarskom delu. Na poslednjoj Domijadi nije bilo zapaženijih rezultata na sportskim takmičenjima, ali smo zato kući doneli nekoliko nagrada sa takmičenja u plesu, muzici, glumi. Toliko je talentovane dece, vredne, uspešne dece i ona moraju biti nagrađena, moramo ih primetiti i podstaći na dalji rad, rekao je upravnik Milovanović.

Posebna prednost ovog doma jeste novi restoran u kom se pored stanara hrani još 100 studenata. Za Dan Doma se planira i pokretanje posebne domske pekare u kojoj će se ubuduće peći hleb i razna peciva za učenike.

Prijatna, prava učenička atmosfera vlada u ovom domu. Učenici rastu, uče, zabavljaju se. Oni daju sebe ovom gradu, ali sa druge strane sigurno je da će u svojim školskim sećanjima sačuvati svoje domske dane. Kraj godine koji se bliži donosi maturantima i domsko matursko veče, veliki kulturni program za Dan Doma, ali i mnogo igre i živahnosti na novim sportskim terenima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime