Kako su izneverene nade 5. oktobra

0

Dan nakon 5. oktobra 2000. godine, na politikinom kiosku u centru Kuršumlije prisustvujem sceni kao iz kusturičinih filmova. Besni penzioneri  bacaju dnevne novine „Politiku“ nakon što su videli krupan naslov: „Pao Milošević“. Prilazi im lokalni aktivista SPS Zoran Ristić, ovdašnji Rom i teši ih rečima: “Ništa se ne sekirajte, to je sve privremeno, fatamorgana“!

Tada sam mislio da prisustvujem smehotresnoj sceni, kada ti, tada miloševićevi bojovnici ne shvataju da se istorija u jednom danu promenila, ali, sada moram da priznam da je moj prijatelj Zoran tada bio u pravu i da je u pitanju bila ipak samo fatamorgana!

Nije bilo potrebno da prođe 15 godina da se potvrde „proročke reči“ ovog lokalnog romskog aktiviste socijalista.

Stari kuršumlijski opozicionari planirali su da nakon pada komunizma (čitaj Miloševića) organizuju proslavu na kojoj bi se izpekao vo, a sa Kosturnice bila demontirana zvezda petokraka koja se videla iz svih delova grada.

Ova proslava nikada nije bila organizovana, petokraka i sada dominira gradoma, a razlozi su bili više nego očigledni samo par meseci nakon 5. oktobra.

Kada su se deselile promene, samo par meseci nakon, na čelo opštine Kuršumlija u puču koji su organizovali na talasu promena, došli su ljudi za koje, antikuministički orijentisani kuršumlijski opozicionari nikada nisu ni sanjali da će zauzeti čelne pozicije nakon pada Miloševića.

I kažu oni, bolje upućeni u istoriju grada,  da se istorija te 2000. godine ponovila kao nakon 1945. godine. Na čelo opštine umesto antikomunista, dolaze deca partizana.

Da li zato, ili ko zna iz kojih razloga, ali se verovatno, u samom početku završio san o rušenju poslednjeg bastiona komunizma u Evropi i nadi o boljem i pravednijem životu.

Ono što je sledilo u deceniji ipo posle, na žalost, pretvorilo se o noćnu moru za hiljade i stotine hiljada radnika koji su u nezapamćenoj plljački (čitaj privatizaciji) ostali bez posla, egzistencije i bilo kakve nade.

Danas je 5.  oktobar gotovo zaboravljen. Tek se stidljivo pominje. Čak i od onih koji su promene organizovali.

(Autor: Miloš Ivanović, glavni i odgovorni urednik Top Novosti)

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime