Kako su proslave punoletstava zamenile ispraćaje u vojsku

5

Kada je ukinuta vojska (ops, služenje obaveznog vojnog roka!), tako su prestale i čuvene ispratnice, ili ti ispraćaji u vojsku, pa sе sada “ispit zrelosti” stiče u restoranima uz obavezno nove toalete i tip-top frizure na fensi proslavama!

Nekada je najvažniji događaj u životu bilo koje porodice bio, ne samo u topličkom kraju, ali i najponosniji dan – kada se sin šalje u armiju!

Za žensku čeljad to je bila svadba naravno, da ne bidne da pravimo diskriminaciju po ovem, evropskem sadeke!

Za takvo veselje, ispratnicu, sve se davalo i zaduživalo ako treba… Ali to je bio i ispit zrelosti…

Kada ukinuše armiju (opet grešim – obavezni vojni rok!), brzo se sve “prebacilo” na proslave punoletstava, ma šta to bilo!

Pa kako bi i bilo drugačije kada su uveli najpre skraćeni, pa civilno služenje vojnog roka, pa ga i ukinuše naposletku!

Ostalo je samo da se prepričava kakva su to veselja bila kada se sin jedinac, ili prvenac na primer ispraća u armiju!

No, da ja vama dragi moji čitaoci ne bi baš prepričavao sve, najbolje da vi poslušate u ovoj šaljivoj obradi “Ispratnice” najpopularnijeg kuršumlijskog benda – Čače i Đavo kako je to bilo (uzgred, za “neverne tome”, poslušajte malo i govor kraja, bar oni “iz kruga dvojke”!):

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

(Foto: Čače i Đavo, “Ispratnica”)

5 KOMENTARA

  1. Meni to baš glupo. I raniji ispraćaji u vojsku su bili preterani, kao da je regrut krenuo u rat iz koga će se garantovano vratiti sa ordenom narodnog heroja. Ali hajde da zažmurimo zbog nekog rodoljublja i ratničke srpske tradicije u to vreme. Medjutim, činjenica da dete puni 18 godina i da po zakonu postaje punoletno baš i nije razlog za veliko slavlje. Iako je u vreme punoletstva moje dece ovaj “običaj” baš zaživeo, nisam decu opterećivao slavljem sa rodbinom. Za tinejdžere je to gnjavaža a za matore prilika da popiju i pojedu. Dao sam im novac da sa vršnjacima proslave rodjendan. Bilo kući uz žurku do zore bilo u kafiću ili diskoteci.

  2. entar napišite :
    Mene kad bio 18-ti dodjose Maxa i Vojkan. sedosmo ispod kosa za basket u dvoriste popismo kilo rakije,cale kaze alal vi vera.Uvece u grad odosmo u siti na zivu muziku ono peva onaj kosovar popismo po 10 piva komendija de luxe i to ti je to…Kaki restorani svetlece torte i vatrometina.Ono ti je bio provod

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime