Kako ubrzan tempo života utiče na zdravlje mladih?

0

Savremen način života neretko ima negativne posledice na zdravlje mlađih osoba, pa je sve više onih koji se žale na neku vrstu zdravstvenog problema koji ako se ne otkriju na vreme mogu da pređu u neku hroničnu bolest. 

Kada kažemo moderan način života, tu pre svega mislimo na užurbanost kako bi se sve dnevne obaveze završile bilo da se radi o poslu ili porodici. Kao posledica žurbe, posle nekog vremenskog perioda javlja se umor, iscrpljenost praćena padom imuniteta kod potpuno zdravih osoba. Oslabljen imunitet dalje privlače brojne viruse iz okruženja pa smo tada skoni mnogim infekcijama.

U nastavku teksta govorimo o sve češćim zdravstvenim problemima sa kojima se suočava pre svega mlađa populacija. Pri tome vam dajemo par preporuka kako da poboljšate kvalitet života. 

Degenerativne promene na kičmi

Za početak, napomenućemo činjenicu da je sve više onih koje svoje radno vreme provode za računarom. Takav rad podrazumeva dugotrajno sedenje na stolici, najčešće u nepravilnom položaju čime se krivi kičmeni stub. Bolovi u predelu vrata ili lumbalnom delu kičmenog stuba je nešto na šta se sve više mlađih osoba želi i traži pomoć od fizijatra. 

Erektilna disfunkcija kod mladih

Stres, napetost, kao i problemi psihološke prirode su u direktnoj korelaciji sa seksualnom potencijom kod muškaraca. Zabrinjavaju podaci koji govore da se sve više mlađih muškaraca žali na problem sa potencijom, što radije nije bio slučaj. Erektilna disfunkcija kod mladih može se uspešno lečiti adekvatnom terapijom, kao i savetima, i od ovog zdravstvenog problema nikako ne treba bežati niti ga se stideti.

Problem sa gojaznošću

Ako se malo osvrnete oko sebe, primetićete da je sve veći broj mlađih gojaznih osoba. Konzumiranje brze hrane, kao i nedovoljna fizička aktivnost utiču na to mladi danas imaju višak kilograma. Sa gojaznošću blisko su povezani zdravstveni problemi poput dijabetesa, visok krvni pritisak i ostala hronična oboljenja. Zbog toga je itekako važno voditi računa o ishrani, dok umerenu fizičku aktivnost nikako ne bi trebalo zanemarivati. 

Kako poboljšati kvalitet života?

Mladi danas treba da čuvaju svoje zdravlje koliko je to moguće a to znači smanjiti količinu stresa na minimilan nivo, konzumiranje zdrave i balansirane ishrane zasnovane na svežem voću i povrću, izbegavanje pušenja, kao i redovno bavljenje sportom.  Mnogima ovo može zvučati kao nemoguća misija, ali zapravo nije tako. Dobra organizacija udružena sa jakom voljom je ključ uspeha zdravog života

Krenite na jogu

Joga je višestruko korisna kao za naše mentalno tako i za mentalno zdravlje pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa anksioznošću, stresom, i generalno se loše osećaju usled savremenog načina života. 

Zakažite svoj termin i prepustite se ovoj svemoćnoj disciplini koja ima za cilj uspostavljanje balansa našeg uma, tela i duha. Već nakon nekoliko seansi primetićete znatno poboljšanje svog trenutnog stanja, bićete oslobođeni stresa i imaćete više energije i veću volju za životom. 

Upišite se na kurs plesa

Ukoliko uživate u muzici, zašto ne biste krenuli na ples? Poznato je da nas ples oslobađa negativne enegije, luči hormon sreće, dok je ujedno itekako koristan za našu fizičku kondiciju pa se preporučuje osobama koje imaju problem sa viškom kilograma.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime