Kamen temeljac za prvu elektranu na biomasu

0

Predstavnici italijanske kompanije “Building Energy” iz Milana i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović danas su na Jasičkom putu u Kruševcu položili kamen temeljac za izgradnju elektrane na biomasu.

Očekuje se da izgradnja elektrane bude završena za 14 do 16 meseci, a početak rada je planiran za 2017. godinu.

– Elektrana će kao gorivo koristiti drvnu biomasu svih oblika i obezbeđivaće 4,8 megavata električne i 20 megavata toplotne energije. Potpisivanjem ugovora sa “Gradskom toplanom” obezbedićemo Kruševljanima sigurno snabdevanje toplotnom energijom u toku grejne sezone dok će 4,8 megavata električne energije biti distribuirano kroz sistem EPS-a preko podstanice u ,,Cepaku,,, objasnio je Ivan Stajić, direktor “Building Energy 1”.

Fabricio Zago, vlasnik kompanije „Building Energy“ je rekao da je ovaj projekat veliki izazov i primer partnerstva privatne firme i dobre volje javnog sektora, sa prisustvom u 26 zemalja u svetu, na četiri kontinenta, tvrdeći da se prvi put partnerski projekat sa javnim sektorom realizuje u ovako kratkom vremenu .

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović je kazao da će biti ostvarene znatne uštede u potrošnji uglja, obezbeđena jeftinija toplotna energija, smanjene emisije gasova i približavanje ekološkim standardima Evropske unije.

Kruševačka toplana biće prva u Srbiji koja koristi obnovljive izvore energije što će joj omogućiti da koristi dotacije države ali i Evropske unije , rekao je Nestorović.

Vrednost investicije je 27 miliona evra i trebalo bi da uposli 50 radnika.

Italijanska kompanija obezbeđuje novac dok srpski partner u Kruševcu obezbeđuje zemljište.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime