Klizi selo sa 700 ljudi

0

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić obišao je u sredu dva najugroženija sela na području Trstenika i obećao pomoć stanovnicima. U ovoj opštini osam putnih pravaca je u prekidu, pa je gotovo pola teritorije opštine Trstenik ugroženo.

– Najteža situacija je u selu Jasikovica, jer je bukvalno celo selo ”počelo da ide” i u ovom trenutku su četiri objekta iseljena jer nisu više za stanovanje, kaže predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksaić.

Prema njegovim rečima, ono što plaši je što se iz noći u noć otvaraju nova klizišta i bukvalno celo selo u ovom trenutku ,, radi”.

Aleksić navodi i da su i putni pravci prema selu Jasikovica ugroženi i da se trenutno saobraćaj odvija alternativnim pravcima.

– Očekujemo da odmah dođu nadležni i urade hitne intervencije vezane za usmeravanje podzemnih voda i da sprečimo ono najgore – da čitavo selo sa 700 ljudi bude ugroženo, kaže Aleksić i ističe da je ozbiljan problem u selu Brezovica gde je jedan zaseok sa sedam domaćinstava potpuno odsečen. Jer, bukvalno je presečen put koji ga spaja sa ostatkom sela i opštine, pa iz tog zaseoka u ovom trenutku ne postoji prilazni put, te se sa meštanima komunicira preko malih šumskih putića.

– Na teritoriji opštine Trstenik u više sela aktivirana su stara klizišta ali su se pojavila i nova. U Jasikovici su i kuće ugrožene i Opština je već izdala naloge za iseljavanje. Napraviću izveštaj za Vladu i već sutra preduzeti mere. Doći če ekipe stručnjaka koje će uraditi ispitivanje i napraviti program sanacije. Sigurno je da ćemo na tome raditi odmah, kazao je ministar Velimir Ilić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime