Klizišta u Rasinskom okrugu pomeraju objekte, puteve i zemljište

0

Na preko 100 lokacija u Rasinskom okrugu zemljište ne miruje. Klizišta u Trsteniku, Aleksanrovcu, Brusu i Kruševcu pomeraju objekte, ugrožavaju puteve i poljopriuvredno ztemljište, a u Kruševcu se na udaru našlo i Novo groblje.

Samo na teritoriji aleksandrovačke opštine klizišta su se pojavila na preko 30 lokacija, koja ugrožavaju desetak sela i zaseoka. U ovom trenutku i dalje je najugroženije selo Raklja. Klizište je ovde pomerilo domaćinstvo Žarkovića, pa je Mihajlo sa trudnom ženom i trogodišnjim detetom morao da napusti imanje i ode kod sestre u Aleksandrovac. U Raklji , pored ugroženih još nekoliko kuća, klizeće brdo ugrožava i regionalni put Kruševac – Aleksandrovac –Jošanička Banja. Slična je situacija i u Donjim Vratarima, u selima Lesenovac, Stupanj, Rataje, Drenča i Velja glava.

Klizišta prete da ugroze i druga sela gornje Župe, upozorava predsednik Opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac, koji je svakodnevno na terenu i sa svojim saradnicima puža pomoć ugroženom stanovništvu. Lokalne samouprava čini sve, ali je očigledno da je republička pomoć nepohodna.

Već petnaestak dana dramatično pomeranje tla prisutno je u preko desetak sela trsteničke opštine, a meštani kažu da je najteže kad noću osluškuju kako se zemlja pomera. U selu Rajince na imanju Darinke Jovanović klizište je odvojilo kuću od štale, a gotovo ista slika ponavlja se i još na više mesta na području teritorije Trstenika, na kojoj je saobraćaj otežan u više pravaca. Iz sela Jasikovice iseljene su tri porodice, a ugroženo je i sedam domaćinstava u Brezovici.

Direcija za planiranje i izgradnju u Trsteniku svakodnevno objavljuje izveštaje i stanovništvo upozorava na opreznost na lokalnim putevima.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić kaže da se skoro polovina trsteničke teritorije suočava sa klizištima.

Otapanje snega i bujični tokovi probleme prave i Kruševljanima. Pokrenuta su klizišta u selima Velika Kruševica i Ribare, a od pomeranja zemlje nije pošteđeno ni kruševačko Novo groblje, pa su ekipe javnih preduzeća JKP “Vodovod” i JKP “Kruševac” već nekoliko dana izvode radove na urgentnim tačkama.

Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, ističe da će JP Direkcija za urbanizam i izgradnju uraditi detaljan plan za trajno uređenje tla na ovim područjima.

Klizišta su načela i teritoriju bruske opštine. U Lepencu, zaseoku Stoići, zbog pojave klizišta, meštani su odsečeni od glavnog puta, a imaju problema i sa strujom.

Predsednik Opštine Brus Slobodan Vidojević kazao je da je Opštinska komisija odmah izašla na lice mesta, ali imajući u vidu razmere klizišta, biće neophodna pomoć Republike. Radovan Todorović iz zaseoka Stoići kaže da danima nema mira. Jer, zemlja je pukla iznad njegove kuće pa klizi.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime