Klizište mu otkrilo tone zlata

4

Da poplave i klizišta imaju i lepšu stranu , pokazalo se ovih dana na Jastrebcu, nedaleko od Kruševca. Jednom meštaninu iz zaseoka Provalija kod Belasice klizište je otkrilo čitave tone zlata, a ogoljene zlatne poluge bljesnule su ipsred porušenih stajskih objekata . Na toj zemlji koju voda još ispira, kako saznajemo, bljesnulo je i nekoliko kovanica sa likom Vuka Brankovića!

Našao se ovaj čovek u čudu pa moli da mu se ime ne otkriva, jer ne zna šta će pre da uradi. Njemu je pre pola sata javljeno da je komisija već krenula da izvidi teren.

– Ja sam brže bolje, uzeo lopatu, i nabacao zemlju po svem tome zlatu. Sačekao sam komisiju i kazao im da tu nema ništa da se dira. Rekao sam im da ovde nema ništa da se radi, jer ću ja sam tu zemlju poravnati, jer ionako nemam šta drugo da radim. Kuća je , mislim na sigurnome, a rezonujem, što bih više i radio pored tolikog zlata, priča ovaj čovek.

Čuli smo da su ovi jastrebački potoci zlatonosni i da večito na njima neko nešto ispira, a pričaju ljudi i da je to dobar posao. Po legendama, ovuda je često noću voleo da prošeta Knez Lazar sa Milošem Obilićem i Boškom Jugovićem.

Išli su , sigurno je, preko Jastrebca tovari zlata, ali, nikada nikome ne bi smo ni poverovali da se baš na imanju tog čoveka kriju tolike količine zlata, a on ne znam ni šta prvo da uradim sa tim tolikim zlatom.

– Razmišljam da bi najpre možda trebao da obavestim našu Vladu ,ali mi ne bi verovali, ili nekoga iz Evroske unije pa da im bude jasno da se sreća velika u toj našoj nevolji ka nama okrenula. A, možda bi, razmišljam, bilo najbolje da obavestim policiju, ali se plašim da mi ne odrede pritvor pod sumnjom da sam ja ceo vek negde krao i tu na mom imanju zakopavao zlato. Vrag bi ga znao šta može sve da se desi, jer , đavo niti ore, niti kopa. Ipak, na kraju svega , ja sam odlučio i ceo slučaj jutros sam prijavio policiji, ali ne znam da li je to i zvanično zabeleženo. Rečeno mi je da stavim prst na usta i nikome ne pričam ništa dok traje istraga, a da će ceo slučaj odmah danas biti ispitan u strogoj tajnosti, te da ću ja, ako pronađu toliko zlato, biti odmah pušten i dobro nagrađen da mogu i šakom i kapom da delim koliko i kome hoću . A dotle, za svaki slučaj da budem zadržan u policiji. A ja bih najradije , čim me puste posle 48 sati, da pomognem svima kojima je sada u ovoj nevolji najpotrebnije. Ne znam samo da li će oni odmah danas ili možda sutra izaći na teren, ako se već radi u tajnosti, pa sam ih zamolio da ne idu u Provaliju ni danas ni sutra, jer je cela ova priča Prvoaprilska šala, reče nam ovaj čovek iz Provalije podno Jastrebca.

4 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime