Kneginjin povratak – foto reportaža

0

Spomenik kneginje Milice autorsko je delo akademskog vajara profesora Dragoljuba Dimitrijevića, a izradu je u iznosu od 21.000 dolara donirala prof. dr Radmila Milentijević, koja je živela u Americi.

– Danas je istorijski trenutak za Trstenik, zato što je srpska vladarka kneginja Milica vraćena u svoj grad. Kneginja Milica je nakon Kosovskog boja, u najtežim trenucima za zemlju, baš sa prostora opštine Trstenik, iz manastira Ljubiostinja mudro vodila, gradila, sabirala i očuvala Srbiju, rekao je predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić.

Donatorka Radmila Milentijević je na otvaranju spomenika Kneginji Milici kazala da je ovo važan dan kako za Trstenik, tako i za Srbiju.

– Moji su koreni u Srbiji. Tu su moji dedovi i preci. U dvadeset prvoj godini otišla sam iz Srbije, sada sam napunila 84 i ostala sam Srpkinja. Srbiji puno treba i zato sam došla da pomognem. Pokušavam da pomognem gde treba i gde mogu, izjavila je Radmila Milentijević.

– Ovo je dan kada se Sveta kneginja Milica vraća svom gradu i uliva nam nadu da smo ostali velikocarski narod, narod puta Svetog Save i svetih kosovskih mučenika. Ovaj predivni spomenik posvećen je najmudrijoj ženi u našoj naciji i istoriji, vladarki koja je posle kosovskog sloma preuzela žezal države i povela narpod ka Božijem putu. Ta mudra žena je shvatila vreme u kojem ju je Gospod izabrao da povede svoj narod, a to vreme bilo je najtragičnije u srpskoj istoriji, rekao je patrijarh srpski Irinej prilikom otkrivanja i osveštanja spomenika Kneginji Milici u Trsteniku.

Nakon otkrivanja spomenika uz prisustvo visokih zvanica usledila je svečana akademnija ,,Od roda svetla i slavna,,.

(Autor: Radojica Barjaktarević)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime