Knez Lazar kao spartanski kralj Leonida

0

Delegaciju turskog sultana uoči boja na Pločniku, Knez Lazar je dočekao i ispratio slično kao spartanski kralj Leonida, govori jedna od legendi pred čuvenu bitku na Pločniku kod Prokuplja kada je srpska vojska do nogu porazila Turke.

Naime, delegacija turskog sultana Murata je 1386. godine došla na dvor Kneza Lazara predstavivši Tursku i njenu vojsku kao neosporne pobednike i tada su zatražili da se Srbija preda bez borbe.

Predstavnici turskog sultana su da demonstriraju koliko ih ima kazali da se turski vojnici ne mogu izbrojati i da ih ima kao kada se prospe džak žita i da se silna vojska kao i zrna žita ne mogu izbrojiti.

Knez Lazar je saslušao sve ovo i zatim prosuo džak žita. Pustili su tada kokoške koje su prosutu pšenicu za nekoliko minuta pokljucale.

– Ovako ćete vi, tako silni proći, kao i ovaj džak žita koji je nesta za tili čas ako napadnete Srbiju, odgovorio je turskim poslanicima koji su bili zapanjeni ovakvom drskošću Kneza Lazara.

Nedugo zatim,  odigrala se čuvena bitka na Pločniku o čemu i kako je tada, samo tri godine pre Kosovskog boja prošla silna turska vojska čitajte sutra u tekstu o najvećoj srpskoj pobedi nad Turcima koja je nažalost gotovo zaboravljena…

Više o istoriji topličkog kraja pročitajteu rubirkama Vremeplov i Istorija Kuršumlije

Pročitajte i priču iz istorije: Srpski oklopnici pregazili Turke na Pločniku

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime