U okviru manifestacije “Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10” u Narodnom muzeju Toplice juče je svoj rad predstavila Književna omladina Prokuplja. Književno veče pod nazivom “Pisanje – moj način života” oduševilo publiku.

Ipak, vest nije to što se na književnim večerima podmlatka KD “Rade Drainac” uvek lepo provedu i pesnici i slušaoci, već način na koji se ova pesnička družina okuplja. Usmereni na lepu reč, neobičan stih i dobar muzički ritam, ovi pesnički pioniri Toplice sa svakom generacijom donesu neku novu svežinu u književni život grada.

– U Književnoj omladini se nikada nije znao tačan broj članova. Valjda zato što niko od nas stvarno iz nje ne ode. Uglavnom se u omladinu pesnici i pesnikinje uključe oko 14, 15 godine i aktivni budu u toku srednje škole. Onda uslede studije u drugom gradu zbog čega ih nema često, ali kada dođu u Prokuplje obavezno svrate ili na književno veče ili na neki sastanak. Tu ih uvek sačekamo mi i neki novi klinci zaljubljeni u lepu reč. Za one koji misle da su književne večeri zabava, ne znaju kako je nama zapravo lepo na tim okupljanjima i pripremama za književno veče. O tome zaista može pesma da se napiše, kaže Ivana Đurković, trenutna predsednica Književne omladine Prokuplja.

Književna omladina ili KOP ima tradiciju dugu skoro tri decenije. Devedesetih je izronila iz entuzijazma Olge Mančić Lodike, Srđana Živkovića i Daniela Jovanovića. Prateći taj talas, svoj i rad ostalih mladih topličkih stvaralaca kompletirali su Saša Milovanović, Dragan Ognjanović i Ljubiša Krasić.

– Ono što smo mi godinama pokušavali, a čini mi se i uspeli, da pokažemo mlađim generacijama pesnika jeste da nije jedino važno da se napiše pesma. Potrebna je hrabrost da se izađe pred ljude i da se ta pesma kaže. Mislim da prokupačka pesnička deca to znaju i umeju i zbog toga se svi ponosimo, kaže pesnik Saša Milovanović.

Tradiciju KOP-a verno prati sada već 17 godina duga tradicija Đurđevdanskog književnog konkursa, koja okuplja najbolje pesnike iz regiona. Konkurs su osnovali i pokrenuli Saša Milovanović i Ljubiša Krasić, i to je jedna od najvrednijih ulaznica u KOP.

Nadaleko poznati po oštroj reči a mekom stihu, toplički pesnici bruse svoje stihove najpre u Književnoj omladini, a onda i u KD “Rade Drainac”. Ipak, ono što KOP izdvaja u tom književnom moru jeste poletna mladalačka energija, koja je okupira sve koji se u njihovoj blizini nađu.

To potvrđuje i naziv poslednje književne večeri “Pisanje – moj način života”. Okupljeni oko tri gitare, zadubljeni u note i svoje stihove oni su sinoć imali dva nastupa – jedan u Narodnom muzeju Toplice, a drugi 15 minuta ranije u malom parku kod apoteke. Oba nastupa potvrdila su istu stvar: ovi klinci zaista žive svoju umetnost.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime