Ko se boji gramatike još?

6

Profesorka srpskog jezika Dragana Petrović pokreće malu školu maternjeg jezika, tačnije radionice namenjene učenicima od 4. do 8. razreda i svima koji vole srpski jezik i književnost i pravilno pisanje i izražavanje. Prokuplje je postalo grad škola stranih jezika – nemačkog, engleskog, norveškog, a srpski jezik postaje ugrožen, želim to da promenim, kaže Dragana.

Kao neko ko radi u školi više od 20 godina Dragana se  svakodnevno suočava sa tim da je deci, ali i roditeljima srpski jezik sve manje važan, da deca misle da je dovoljno da znaju da pričaju srpskim jezikom, kao i da nije potrebno da znaju pravila, niti da čitaju.

 – Na radionicama ćemo raditi lekcije iz gramatike i književnosti koje prate nastavni plan i program od 4. do 8. razreda. Proučavaćemo tehnike izrade pismenih i domaćih zadataka, rešavaćemo jezičke nedoumice, borićemo se sa dugosilaznim akcentima, uhvatićemo se u koštac sa spojenim i odvojenim pisanjem reči. Ići ćemo u pohode Tomu Sojeru, Jovančetu i družini, uživaćemo u Askinoj gracioznoj igri. Ovo su radionice za sve one kojima muke zadaju akuzativ i lokativ ili pravi i nepravi objekat, za one koji žele da se pripreme za školske obaveze, ali i one koji žele da obnove i usavrše znanje svog jezika – kaže profesorka Dragana Petrović.

Radionice kreću sa radom od 1. oktobra, a predviđen je grupni rad. Grupu će činiti učenici istog uzrasta i istog ili sličnog nivoa znanja. Nivo znanja se procenjuje inicijalnim testiranjem. Na kraju godine radi se završni test kako bi se ocenila postignuća učenika. Za više informacija zainteresovani se mogu javiti na br.tel. 0641495455 (posle 13 časova).

6 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime