Koliko se u životu možemo osloniti na sreću?

0
detelina-sa-cetiri-lista-sreća
Pexels.com

Sreća je jedan od najintrigantnijih aspekata ljudskog života. Svi smo se barem jednom zapitali, ako ne i više, koliko se u životu možemo osloniti na nju i koliko možemo uticati da se ona promeni.

Da bismo bolje razumeli ovu temu, moramo se zapitati koliko je sreća stvar naše volje i koliko je povezana sa okolnostima koje nas okružuju. U nastavku teksta ćemo razmotriti u kojim sve situacijama čovek svesno ili nesvesno izaziva sreću i postoje li načini da joj on svojim namernim delanjem izmeni kontekst.

Sreća – iskušenja ili idealna prilika?

Koliko je čovek danas spreman da zarad privremenog zadovoljstva ili potencijalnog budućeg zadovoljstva koje ga čeka (ili ne), uloži svu trenutnu sreću koju ima?

Online prisustvom, moderan čovek ima pregršt načina da se zabavi i oraspoloži, a za koju opciju će se odlučiti zavisi od njega samog.

Ne postoji pouzdan i proveren način da se dođe do sreće, postoje samo neke ,,tradicionalne’’ metode koje su se pokazale delotvorno, ali i pogubno za pojedine. Tako danas možemo sreću provocirati u svakom trenutku i iz bilo kog mesta na kom se nalazimo  kroz veliki izbor online slotova koji nudi pregršt tema za svoje igrače.

Međutim, važno je shvatiti da klađenje nije jedini način za postizanje sreće. Ono može biti privremeno zadovoljstvo, ali umesto da se oslanjate isključivo na sreću u klađenju, važno je fokusirati se na razvoj veština i talenata koji nas mogu dovesti do sreće i uspeha.

Sreća kao rezultat naših postupaka

Jedan od ključnih aspekata razumevanja sreće je da ona nije samo stvar slučajanosti ili uverenja da sreća zavisi o tome kako su vam zvezde naklonjene. U velikoj meri, sreća je proizvod naših postupaka i odluka. Način na koji se odnosimo prema životu, kako postavljamo ciljeve, koliko smo spremni da preuzmemo odgovornosti za naše postupke i kako se nosimo sa izazovima, može imati značajan uticaj na našu sreću.

zena-sreca-nadanje
Pexels.com

Kada smo optimistični, hrabri i uporni, veća je verovatnoća da ćemo privući pozitivne okolnosti i iskustva, a da ćemo poteškoće i neprijatnosti brže i lakše prevazići.

Dakle, možemo reći da je sreća u velikoj meri u našim rukama i oslanja se na to koliko vremena posvećujemo sebi i svojim mislima.

Uticaj spoljašnjih okolnosti na sreću

Naravno postoje i trenuci u životu koji se čine da su izvan naše kontrole, te oni i stvarno jesu. Okolnosti koje nas okružuju takođe igraju značajnu ulogu u našem ,,osvajanju i zadržavanju’’ sreće.

Naša socijalna sredina i društvo, ekonomski status, zdravlje i mnogi drugi faktori mogu uticati na našu sreću. Na primer, osoba koja živi u siromaštvu ili koja se bori sa ozbiljnim zdravstvenim problemima može se suočiti sa većim izazovima u potrazi za srećom. Ove okolnosti mogu biti prepreka, ali ne i konačna sudbina.

Tu se javlja i druga krajnost: osobe koje imaju sve, materijalno su obezbeđene i čini se da im ,,ništa ne fali’’, te da nemaju razloga za nezadovoljstvom: ali se ipak one tako osećaju.

Dakle, zaključujemo da ,,savršene’’ spoljašnje okolnosti ne garantuju sigurnu sreću. Te da je možda ipak presudno s kog stanovišta posmatramo sve u životu.

Šta možemo sve da uradimo?

Pošto smo se složili da veći procenat sreće leži u našim rukama neggo što je on prepušten slučaju. Hajde sad da vidimo šta naši prsti mogu učiniti povodom toga: na koji načim je možemo osmisliti, stvoriti oslonce za njeno čvršće trajanje ili joj promeniti tok kretanja.

Dakle, sve polazi od nas i zato je rad na sebi važan, kao i razvijanje pozitivnih i lekovitih navika. Evo nekoliko saveta za što delotvorniji uticaj na sreću:

  • Praktikujte zahvalnost: Fokusirajte se na pozitivne aspekte svog života i budite zahvalni na njima. Svakog jutra izdvojite na papir 3 stvari zbog kojih ste zahvalni.
  • Negujte odnose: Kvalitetni odnosi sa porodicom, prijateljima i partnerom su ključni za osećaj sreće. Posvetite im se.
  • Postavite ciljeve: Postavljanje ciljeva i rad na njihovom ostvarenju može doneti osećaj postignuća i sreće. Napravite plan, korak po korak realizaciju, kako biste zaista došli do svog cilja.
  • Brinite o sebi: Fizičko i mentalno zdravlje su važni za sreću. Vodite računa o svom telu, redovno vežbajte, dovoljno spavajte, jedite zdravu hranu i unosite dovoljno tečnosti.

Sreća je kompleksna tema za koju ne postoji univerzalni recept, iako se svi trudimo da do njega dođemo. Iako ne možemo potpuno kontrolisati sreću, možemo uticati na nju kroz svoje odluke i stavove. Ne treba da se sa njom previše igrati, već je bolje da se trudimo da razvijemo veštine i navike. 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime