Komšijski spor oko regionalnog vodovoda – Odgovorni se prepucavaju a građani trpe

0

Stanovnici Ćićevca ni nakon višedecenijskog čekanja još neće dobiti ispravnu vodu za piće sa gradskog vodovoda. Predsednik Opštine Ćićevac Zlatan Krkić je poslednjih dana preko medija optužio JKP ,,Kruševac,, da ne doztvoljava propuštanje vode sa zahvata Ćelije u novoizgrađeni magistralni vod ka korisnicima Opštine Ćićevac.

Na drugoj strani, pak, odgovorni u JKP ,,Kruševac,, tvrde da su te Krkićeve optužbe netačne i neosnovane. Jer, kako tvrdi direktor kruševačkog ,, Vodovoda,, Milutin Tasić , deo cevovoda, koji ide ka Ćićevcu i Varvarinu , a kojim upravlja JP „Morava“ iz Varvarina, nema upotrebnu dozvolu.

– Projekat rekonstrukcije fabrike za preradu vode u Majdevu sa ciljem širenja kapaciteta sa 500-1000 l/s započet je 2010. Ovom prilikom ponosno ističemo da posedujemo upotrebnu dozvolu za fabriku sa potvrđenim kapacitetima i kvalitetom pijaće vode. Upotrebna dozvola je izdata 2015. Pored učešća Grada Kruševca kao pomoći Opštini Ćićevac 90-ih godina na cevovodu od Lipovačkog merno regulacionog bloka do Makrešana i kasnije Ćićevca i Varvarina, naše preduzeće već 2 godine mukotrpno radi na saniranju havarija koje su nastajale usled stalnih ispitivanja cevovoda. U ovu aktivnost uključeno je i ,,Jedinstvo,, Sevojno, kao i JP,, Morava,, iz Varvarina koja je inače zakonski vlasnik ovog cevovoda za koji još uvek nisu pribavili upotrebnu dozvolu. Samo u protekle dve godine na cevovodu čiji je vlasnik JP ,,Morava,, JKP ,,Vodovod,, Kruševac učestvovalo je sa 3.500,000.dinara u nabavci materijala, i izvođenju radova kako bi smo ubrzali posao do okončanja. Pored ovih aktivnosti utrošeno je 15,000,000m3 pijaće vode što je takođe bilo naše učešće, navodi Milutin Tasić, director JKP,, Vodovod,, Kruševac.

On napominje da su sredstvima Republike, Grada Kruševca i iz sopstvenih prihoda, završeni građevinski radovi na rezervoaru u Lipovcu , u vrednosti od 12.224.000, kako bi bio u funkciji i na taj način su skoro stvoreni uslovi za vodosnabdevanje susednih opština.

– Ispiranje cevovoda u Ćićevcu, kao i stabilno vodosnabdevanje oba naša komšijska grada nije moguće bez pridržavanja projektantskog rešenja. tj. nakon puštanja u rad rezervoara Lipovac. Sopstvenim sredstvima od 6.500.000 dinara i sredstvima budžeta od 3.000.000,00 dinara do kraja godine završavamo daljinski nadzor i upravljanje na ovom rezervoaru, nakon čega krećemo sa prilagođavanjem gradskog vodosnabdevanja iz ovog objekta , a kasnije i susednih opština. Daljinski nadzor i kontrolu rezervoara opštine Ćićevac i Varvarin još nisu izvele, kaže Milutin Tasić.

Prema navodima Ljubomira Banovića, pomoćnika direktora za tehnička pitanja u JKP,,Vodovod ,,Kruševac,, ima još posla na gradnji regionalnog vodovoda. Pre svega, neophodno je kompletno završiti rezervoar „Lipovac“, izvršiti tehnički pregled i pribaviti upotrebnu dozvolu. A , da bi Ćićevac dobio zdravu pijaću vodu sa Ćelija, treba završiti radove na daljinskom nadzoru i upravljanju regionalnim sistemom, izgraditi merno-regulacioni blok u Makrešanu i izvršiti kompletno ispiranje svih cevovoda. Tek tada će staniovnici Ćićevca dobiti zdravu pijaću vodu sa jezera Ćelije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime