Korisni saveti za organizovanje prve rafting avanture

0
rafting
Pexels.com

Rafting je poslednjih godina postao jedan od najpopularnijih vidova adrenalinske zabave i predstavlja atraktivnu destinaciju za sve ljubitelje aktivnog odmora.

Idealan je spoj netaknute prirode i nesvakidašnje avanture u kojoj mogu uživati različite generacije, bez obzira na fizičku spremnost. Visoka bezbednost, kvalitetna oprema i stručnost organizatora učinile su dostupnom, ovu naizgled rizičnu aktivnost, gotovo svima koji su željni dobre zabave. Okruženje gde se odvija splavarenje rekom predstavlja istinsku prirodu i kao takvo ima mnogobrojne benefita na čoveka, stoga je rafting savršen izbor za vikend beg iz grada. 

Ukoliko još uvek niste iskusili ovu vrstu adrenalina, pravo je vreme da sebi priredite jedinstveni doživljaj. Ali, pre svega, neohodno je upoznati se sa osnovnim koracima koji su neophodni kako biste uspešno organizovali vašu prvu rafting avanturu.  

Značaj zaštitne opreme

Što se tiče samog opremanja za čamac, vaš organizator je zadužen za obezbeđivanje adekvatne zaštitne opreme za svakog člana tima. Neoprensko odelo koje vas štiti od hladnoće, kao i čizme sačinjene od istog materijala obavezan su deo rafting opreme. Pored toga, sigurnosni prsluk i kaciga igraju veliku ulogu kada je u pitanja vaša bezbednost, stoga ne smete izostaviti ovaj segment, bez obzira koliko sebe smatrate dobrim plivačem. Da bi prsluk vršio svoju funkciju, mora biti pravilno zakopčan, te odabran u skladu sa veličinom koju nosite. Trebalo bi da prijanja uz telo, ali i da istovremeno omogući slobodu pokreta kako biste bez poteškoća koristili veslo i bili aktivni tokom spuštanja. 

Odabir pouzdanog kampa

Za uspešnost vaše adrenalinske avanture svakako da je zadužen organizator raftinga, odnosno kamp centar u kome ćete boraviti. Kvalitet jednog rafting kampa ogleda se u adekvatnoj zaštitnoj opremi koju poseduje, kao i stručnosti skipera koji su zaduženi za realizaciju splavarenja rekom. Pored toga, sam ambijent u kome se nalazi kamp, kao i njegovi smeštajni kapaciteti, takođe su značaj činilac vašeg celokupnog doživljaja. U našem okruženju najadekvatnije uslove za rafting ima reka Tara, jer obiluje nesvakidašnjim prirodnim lepotama, te sve veći broj posetilaca želi da iskusi avanuturu upravo baš na ovoj popularnoj destinaciji. Ukoliko se odlučite da posetite kanjon ove čuvene reke, bićete u prilici da uživate u dodatnim sadržajima koje ovo okruženje ima da ponudi, ali i da isprobate autentičnu hranu svojstvenu ovom planinskom regionu. 

Pažljivo slušajte skipera

Pre početka samog spuštanja, imaćete priliku da prođete kroz kratku obuku koju organizatori priređuju i da se upoznate sa osnovnim pravilima ponašanja na čamcu. Najbitnije informacije će sa vama podeliti skiper – centralna figura na čamcu i osoba koja je zadužena za vaše bezbedno spuštanje i boravak na reci. On će vam približiti tehnike veslanja i objasniti na koji način ćete pravilno držati veslo kako biste u svakom trenutku imali potpunu kontrolu nad njim i održali ravnotežu dok vas talasi zapljuskuju. Skiper će vam davati uputstva sve vreme tokom spuštanja, tako da se fokusirajte na njegove pokrete i reči koje vam upućuje, kako biste na što efikasniji način savladali rečne brzake koji se nađu pred vama. 

Odeća za boravak u kampu

Konsultovanje vremenske prognoze neophodan je korak pre polaska na bilo koju vrstu putovanja. Ali, budući da ćete boraviti u planini, budite spremni na promenljivo vreme sa temperaturnim oscilacijama i velikom mogućnošću padavina. Noći u planini su posebno hladne, bez obzira što ćete možda na rafting putovati u junu. Kao adekvatnu opremu za planinsko područje preporučuju su topli polar duksevi, jakne otporne na kišu, ali i aktivni veš koji je karakterističan po tome što se izuzetno brzo suši i upaja vlagu tokom aktivnosti. Ukoliko planirate da obilazite okolinu i uživate u šetnjama sa vodičem, onda će udobna ravna obuća predstavljati najbolji izbor za ove šumske predele. 

Kada ići na rafting?

Sezona raftinga traje od aprila do polovine oktobra, a ukoliko se prvi put upuštate u ovu interesantnu avanturu, onda ne bi bilo loše da odaberete mesece kada vodostaj reke opadne. To su juli i avgust, i u tom periodu reka je najtoplija i manje brza, pa trajanje samog spuštanja iznosi čak oko 4, 5 sati, jer svi koriste priliku da se okupaju u bistroj vodi i načine fotografije za pamćenje. Ovo je i period kada su posetioci u velikoj meri porodice sa decom, kao i svi oni koji imaju manje iskustva sa adrenalinskim aktivnostima. 

Boravak u prirodi postaje sve češći vid odmora i neophodna potreba modernog čoveka današnjice. Sve je veći broj onih koji žele da u vikend avanturu unesu malo adrenalina i upoznaju divlju stranu prirode, a rafting se pokazao kao savršeno iskustvo pristupačno gotovo svakom ko želi da provede odmor na drugačiji način. Zato se već sada odlučite za ovu nesvakidašnju aktivnost na reci i uživajte u blagodetima kojima ove atraktivne lokacije obiluju. 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime