Kratak vodič za prodaju oštećenog ili havarisanog automobila

0
sudar-oštećen-automobil
Foto: Pixabay.com

Prema zvaničnoj statistici, u Srbiji je samo u 2020. godini evidentirano 12.239 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. Još je veći broj nezgoda u kojima nije bilo povređenih, ali se ukupna  materijalna šteta na motornim vozilima meri u milionima evra. Ipak, treba imati na umu da su i takva, oštećena ili havarisana vozila, predmet trgovine među ljudima.

To što vaš automobil nakon nesrećnog slučaja više nije u voznom stanju ili je pretrpeo značajna oštećenja koja zahtevaju veće popravke ne znači da se ne može prodati. Naprotiv, i tada vaš ljubimac ima određenu vrednost. Pun je vrednih rezervnih delova i komponenti za koje će vam firme koje se bave otkupom motornih vozila platiti u gotovini. Čak i automobili koji su potpuno slupani poseduju delove koji se mogu iskoristiti, a materijali od kojih su izrađeni se mogu reciklirati i iskoristiti u druge svrhe.

Foto: Pixabay.com

Međutim, treba napomenuti da postupak prodaje oštećenog automobila može biti dugotrajan i iscrpan čak i za one koji se u prodaji lakše snalaze. Zato pročitajte nekoliko saveta kako da što lakše prodate i što više zaradite od vašeg havarisanog vozila.

#1 Potražite kupce na internetu

Ako prodajete oštećen automobil, dobra ideja je da kupca pokušate da pronađete na internetu. Iako uvek imate lokalne opcije, nemojte sužavati pretragu samo na one kupce koji se nalaze u vašoj neposrednoj blizini. Verovatno ćete dobiti bolju cenu od online kupaca ili ako je u pitanju agencija koja radi otkup polovnih automobila.

Internet kompanije često imaju automatizovane procese koji omogućavaju klijentima da na mnogo lakši način prodaju svoje havarisano vozilo u odnosu na lokalne firme. U većini slučajeva potrebno je samo da odete na sajt i da postavite upit. Oni će se u najkraćem roku odazvati, besplatno uraditi procenu i dati vam odgovarajuću ponudu.

#2 Pripremite neophodnu dokumentaciju

Pripremite dokumentaciju koja potvrđuje da je vozilo koje prodajete u vašem vlasništvu. U suprotnom, teško da ćete uspeti da prodate svoj havarisani auto, a čak i u slučaju da uspete da ga prodate na reč, teško da ćete dobiti dobru cenu. Dakle, ako ste izgubili dokumenta, moraćete da izvadite nova, pre nego što oglasite prodaju.

Takođe, bilo bi dobro da imate evidenciju održavanja automobila tokom godina – servisnu knjigu. Mogućnost da pokažete servisnu knjigu potencijalnom kupcu svakako će uticati na njega da ima veće poverenje u vas, a verovatno će vam omogućiti i da dobijete veću cenu.

#3 Pre prodaje procenite vrednost automobila

Pre nego što pokušate da prodate havarisano vozilo, morate biti svesni stanja u kome se ono nalazi. Ako je automobili u voznom stanju, na internetu možete pronaći različite kalkulatore za određivanje trenutne cene. Međutim, ako je automobil oštećen i nije u voznom stanju onda morate proceniti i stepen tog oštećenja i cenu eventualne popravke. Cenu popravke će najbolje odrediti ovlašćeni servis ili automehaničar od poverenja.

oštećen-auto-majstori
Foto: Pixabay.com

Kada procenite vrednost vašeg četvorotočkaša, možete početi da tražite kupce. Ali pre nego što pređete na sledeći korak i postavite cenu, razmislite o tome kako vam se najviše isplati da prodate vaše oštećeno vozilo – popravljeno, u stanju u kome se trenutno nalazi, na otpadu ili možda u delovima.

Popravite ga i prodajte kao polovan automobil

Ponekad je najbolja opcija sanirati oštećenja na vozilu a zatim ga prodati. Ako su oštećenja manja i popravka jednostavnija te ne zahteva velika ulaganja, sasvim je u redu da auto servisirate kod majstora od poverenja pre nego što oglasite prodaju. Uložićete izvesnu količinu novca u popravku, ali će vam se to isplatiti nakon prodaje. U najgorem slučaju ćete bar povratiti uložen novac, ali ćete brže prodati automobil.

Prodajte vozilo u stanju u kakvom jeste

Ako ste izračunali da vas popravka košta više od trenutne vrednosti automobila, možda treba da razmislite o prodaji u stanju u kakvom se trenutno nalazi. Popravke koje prevazilaze vaše računice ostavite kupcima.

Postoji puno pojedinaca i agencija koje se bave otkupom oštećenih i havarisanih vozila. Oni  obično znaju kako i gde mogu po jeftinijoj ceni popraviti vozilo, ili ga popravljaju sami, kako bi im se investicija isplatila. Isto tako, postoje i oni koji kupuju havarisana vozila zbog delova koje kasnije prodaju i na taj način višestruko zarađuju.

Prodaja automobila u delovima

Ukoliko nakon svih istraživanja i upoređivanja cena još uvek niste zadovoljni sumom koju možete da dobijete, razmislite o prodaji oštećenog vozila u delovima. Potražnja postoji za gotovo sve delove – od motora, preko felni i neoštećenih delova limarije, pa do motora brisača. Ako imate vreme, odovarajući alat, veštinu i znanje možete sami rastaviti automobil a ako nemate, može platiti automehaničara da to uradi umesto vas.

polomljen-far-oštećen-auto
Foto: Pixabay.com

Ovakvim načinom prodaje sigurno ćete dobiti više, ali ne zaboravite da će vam sigurno biti potrebno daleko više vremena, strpljenja i rada. Za one koji nemaju vremena ili jednostavno ne žele da prodaju delove, predlažemo kontaktiranje neke od agencija za otkup havarisanih motornih vozila.

Prodajte oštećen auto na otpadu

Poslednja opcija je prodaja na vozila na kilo, tj na auto-otpadu. Na otpadu ćete dobiti cenu u zavisnosti od težine otpadnog metala, a ne prema stvarnoj vrednosti automobila, tako da prodaja oštećenog automobila koji je prešao malu kilometražu neće uticati na sumu koju dobijate.

Zato vam predlažemo da neke od skupljih delova, ili one koje lakše možete prodati a koji su u dobrom stanju, skinete sa vozila pre nego što ga oterate na otpad.

#4 Odredite cenu

Nije nimalo jednostavno odrediti pravu cenu za oštećeni automobil. Pre svega, potrebno je da cena bude takva da ostavite prostora da je spustite ako pregovarate sa kupcem, a sa druge strane i dovoljno niska kako bi privukla što više potencijalnih kupaca.

Ako je cena koju ste odredili niža od sličnih ponuda na tržištu, biće više zainteresovanih i verovatno ćete brže prodati vozilo, ali u tom slučaju ćete i manje dobiti. Sa druge strane, ako postavite nešto višu cenu, koja nije fiksna, ona će privući manje ljudi i verovatno ćete malo duže sačekati dok ne nađete pravog kupca, ali će vam ostaviti mogućnost da dobijete nešto više novca.

U slučaju da ne možete da pronađete fizičko lice koje je zainteresovano za kupovinu vašeg vozila, razmislite o prodaji vozila auto otpadu ili nekoj firmi koja se bavi kupovinom oštećenih i havarisanih automobila. Preporučujemo vam da prvo pozovete lokalne firme i raspitate se koliko kod njih možete dobiti. Nakon toga možete pozvati i firme iz drugih gradova i uporediti cene.

Neke firme koje su udaljenije u svoju računicu dodaće i cenu prevoza, tako da to obično nije dobra opcija. Međutim, postoje i agencije koje nude besplatno preuzimanje havarisanog vozila. U svakom slučaju, isplati se probati, jer jedini način da dobijete više novca je da kontaktirate što veći broj ljudi.

#5 Ne zaboravite na zakonsku regulativu

Na kraju, kada uspešno prodate vaše vozilo potrebno je da sa kupcem rešite zakonsku regulativu. Kada je u pitanju prenos vlasništva sa prodavca na kupca, ona obuhvata: kupoprodajni ugovor koji ćete napraviti i overiti kod javnog beležnika, podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza u roku od 15 dana, kao i promena saobraćajne dozvole u MUP-u (ukoliko je drugo registarsko područje kupca, potrebno je promeniti i tablice).

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime