Krkobabić u Prokuplju: Moramo da sačuvamo srpska sela!

1

Izgradnja zdravstvenih ambulanti, pošta, škola, crkava, a pre svega revitalizacija postojećih i osnivanje novih zadruga, samo je deo programa koji će se u naredne tri godine sprovesti u 500 velikih sela u Srbiji kako bi srpsko selo  funkcionisalo na najbolji način. Ovo je centralna ideja današnjeg sastanka održanog u Opštini Prokuplje, na kome je prisustvovao ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj i javna preduzeća Milan Krkobabić.

Program podrške i sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije podrazumeva plan obnove i oživljavanja srpskih sela.

– Obilaskom Topličkog okruga završavamo posete okruzima i predstavljanjem programa  mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, a sve s ciljem da sačuvamo srpska sela, da im omogućimo da žive. Ono što ćemo prvo učiniti to je revitalizacija postojećih zadruga i osnivanje novih. Planiramo da u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji  formiramo  ili stavimo na zdrave noge 500 zadruga. Za tu namenu iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je 25 miliona evra – rekao je Krkobabić.

Krkobabić je rekao još i da je u interesu poljoprivrednika njihovo povezivanje u zemljoradničke zadruge, kao i da je jedan od ciljeva  da se objedine mala poljoprivredna gazdinstva kojih u  Srbiji ima oko 631.000 i na kojima radi oko 1.400.000 ljudi.

Sastanku su prisustvovali narodni poslanik Darko Laketić, načelnik Topličkog upravnog okruga  Nebojša Vukadinović, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predsednici drugih topličkih opština , kao i predstavnici  zadruga i poljoprivrednika iz Toplice.

1 KOMENTAR

  1. zapravo je ovo sjajan plan ,i nadam se da ce se ostvariti. Selo kao proizvodna jedinica je davno unistena ali se polako obnavlja i jedino kroz zadruzna
    udruzenja mogu fer i pravedno da uticu na cenu proizvoda i plasman. pun pogodak- obzirom da je posebno jug Srbije “raj” za poljoprivredu i vocarstvo

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime