Krst i petokraka iznad Kuršumlije

0

Da su čuda moguća i da dželati i žrtve, ma koji bili mogu da se ujedine, govori i slučaj iz Kuršumlije, verovatno jedinog grada u Srbiji nad kojim se viju krst i petokraka naporedo!

Elem, pisac ovih redova, pre dvadesetak godina, kada je mlad, zelen i “pun ideala”, nije ništa znao o “službama raznim”, nije ni pretpostavljao, da će se ove, 2018. naći u ulozi onog ko se druži sa poznatim pripadnikom policije iz slobinog vremena, a da kolumne u mediju čiji sam, bar nominalni vlasnik, objavljuje jedan drugi, ali, eto, pismen, a bogami i sa književim darom!

Mi, (tu i sebe svrstavam, da ne bude zabune u opredeljenju!), naivno smo verovali da će se nakon pada Komunizma srušiti petokraka koja dominira gradom 50 godina!

Kada je 2000. , 5. oktobra pao Komunizam, petokraka je ostala da “kao crnim krilima” dominira nad ovim malim gradom na jugu Srbije koji je baštinio četničke tradicije…

“Sin naroda i narodnosti na lokalu”, tada je zaseo u fotelju i priča o pečenom volu na ražnju kada padne ta “pošast” koja je srpski narod pola decenije ugnjetavala postala je iluzija…

Opet su neki “brkati”, neki bez, a opet u odelima nekim čudnim zavladali…

I sve je ostalo isto, i On, i Oni, i četnici i partizani, pa sada i EU i Srpski nacionalizam i Ja i moji “saradnici iz policije” koje pre dvadeset godina nisam ni mogao da zamislim!

I tako, čude se svi, pa i oni koji čitaju možda ovu priču, ali, ovo je najčudnije pomirenje koje su mogli pročitati o dželatima i žrtvama koje samo istorija može da rasplete!

Nad ovim gradom iz koga pišem, vijore se i sada krst i petokraka!

I jedni i drugi, posramljeni su i krivi, i samo u kosturnici su žrtve!

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime