Kručevački FAM i Trajal na putu održivog poslovanja

0

Ministar privrede Željko Serić priumetio je u Kruševcu da su ovdašnje fabrike FAM I Trajal na putu održivog poslovanja. Govoreći o fabrici FAM, ministar je istakao da je ona dovedena na ivicu propasti tokom prethodne privatizacije te firme koja je bila u vlasništvu Nibens grupe.

– Dug FAM-a iznosi 45 miliona evra, od čega su 40 miliona evra stari dugovi, a 17 miliona evra kamate. FAM duguje jedan deo državi, a drugi deo komercijalnim poveriocima, pa ćemo u narednih mesec dana paralelno sa pripremom plana reorganizacije za to preduzeće biti obavljeni razgovori sa velikim poveriocima FAM-a, reko je ministar. Takođe, on je kazao da ta fabrika trenutno uspešno plaća sve aktuelne obaveze i da može da ima održivo poslovanje i da ima sjajnu tehnologiju.

Govoreći o Trajal koorporaciji, Sertić je naveo da je dug te kompanije oko 130 miliona evra, podsetivši da je nakon raskida privatizacije sa stranim partnerom tadašnje rukovodstvo kompanije uspelo dosta da uštedi i smanji rashode, kao i da povrati poverenje kupaca.

Najavio je da će dve od ukupno četiri fabrike iz sastava Trajal koorporacije biti privatizovane. Preostale dve iz namenske industrije su važne za odbrambeni sistem zemlje i one će, kako je rekao, “u drugom poslovnom ambijentu biti ponuđene na tržištu”.

Miloš Nenezić. generalni direktor Korporacije “TRAJAL” je naveo da u ovom kolektivu trenutno radi 1.244 radnika istakavši da je kroz socijalni program firmu napustilo 297 radnika, da je u planu kroz drugi socijalni program da ode još njih 77, kao i da je 75 radnika otišlo u penziju.
Nenezić je potvrdio da će dve fabrike Trajala iz namenske industrije pripasti u nadležnost Ministarstva odbrane, a da će za preostale dve biti pronađen strateški partner, koji će omogućiti dalji razvoj preduzeća.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime