Kruševac i Trstenik spremni za Bogojavljenje

0

Manifestacija ,,Viteško nadmetanje za Bogojavljenski časni krst,, u Kruševcu, uz blagoslov episkopa kruševačkog Davida, počeće sutra (utorak) u ranu zoru liturgijama u crkvama Svetog Đorđa i Lazarice u Kruševcu, Svete Trojice u Beloj vodi i Trsteniku i crkvi Pokrova presvete Bogorodice kraj Rasine.

Manifestaciju kod Skele na Zapadnoj Moravi u Beloj vodi po 15. put organizuju grad Kruševac i opština Trstenik , odnosno mesne zajednice Bela voda, Bresno polje i Stopanja biće održana kod Skele na Zapadnoj Moravi, na gradskoj plaži u Trsteniku i na reci Rasini u Šavranu.

Svečani ispraćaj časnog krsta koji će preko Jasike i Kukljina ka Beloj vodi nositi pukovnik u penziji, maratonac Svetislav Pavlović, u crkvi Lazarici biće u 8 sati, a svečani doček na kapijama Bele vode biće dva sata kasnije, uz kulturno zabavni i umetnički program. Potom će, prema kazivanju paroha Belovodskog Miroljuba Simeonovića, uslediti litija ispred Crkve u Beloj Vodi ka Zapadnoj Moravi, gde se uz prisustvo gradonačelnika Kruševca i predsednika Opštine Trstenik i drugih zvanica priređuje vodokrštenje.

Plivanje za časni krst na Zapadnoj Moravi biće održano tačno u podne, a organizatori očekuju više od 130 učesnika.Praznik krštenja Isusa Hrista biće obeležen i kod gradske plaže u Trsteniku i na reci Rasini u Šavranu, kod Kruševca. Za sve ljubitelje manfiestacije u 7,30 ispred Crkve Svetog Đorđa u Kruševcu organizuje se polazak autobusa ka Beloj vodi.

U Sportskom centru Kruševca saznajemo da će svi ovogodišnji plivači za časni Bogojavljenski krst dobiti godišnje besplatne karte na kruševačkim bazenima. Među njima, pukovnik u penziji Svetislav Pavlović ima počasno mesto , jer će po 15. put više od dvadesetak kilometara maratona nositi Bogojavljenski krst. Njemu to nikada nije bilo teško, jer kao i svi plivači za časni Bogojavljenski krst to čini iz srca.

Svetislav Pavlović je kao član srpske reprezentacije pre dve godine osvojio zlatnu medalju u trci polumaratona u dužini od 21 kilometra i 100 metara, na Balkanskom prvenstvu u atletici u Izmiru, u Turskoj. Bilo mu je to četvrto uzastopno učešće na prvenstvu Balkana u atletici za veterane, a uvek je , kako je izjavio, sperman na novu avanturu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime