Kruševac prvi u Srbiji gradi bioelektranu

0

Gradnja bioelektrane u Kruševcu , prve u Srbiji, može da počne. Kamen temeljac ugradili su predstavnici italijanske kompanije „Building energy 1“iz Milana i „Sinergy invest“ iz Kruševca, kao lokalnog partnera u projektu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Objekat je novo CHP postrojenje na biomasu čija će namena biti proizvodnja električne (4,8 MW) i toplotne energije (20 MW). Kao primaran energetski izvor koristiće se drvna biomasa iz šumarstva. Elektrana na biomasu biće direktno povezana na električnu mrežu operatera distributivnog sistema električne energije (EPS).

Predviđeno je da elektrana, takođe, bude povezana na mrežu daljinskog grejanja Kruševca, što će omogućiti značajne uštede u potrošnji uglja u Gradskoj toplani, smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte i povećanje pogonske spremnosti Toplane.

U saradnji sa renomiranim projektantskim kućama iz Italije i Srbije, Elektrana je projektovana po ORC (Organic Cycle) sistemu koji obezbeđuje najefikasniji odnos potrošnje biomase i dobijene energije.

Investicija je vredna 27 miliona evra, u početku će zaposliti 50 radnika, a u narednom periodu još oko 250. Biće puštena u rad 2017. godine.

Ugovore o poslovno – tehničkoj saradnji su potpisali direktor „ Building energy 1“ iz Kruševca Ivan Stajić, direktor JP „Gradska toplana“ Dragan Azdejković i direktor JKP „Kruševac“ Boban Kostić, a Povelju „Poruka za budućnost“ gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović i investitor Fabricio Zago.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime