Kruševac tuguje za svojim Vitezom od Čarapanije

0

Vitez od Čarapanije, Jovanča u predstavi „Put oko sveta“ i popularni Milašin iz serije „Selo gori a baba se češlja“, u bogatoj karijeri glumca Milorada Mandica Mande neke su od uloga, koje će ostati zapamćene u pozorišnom i kulturnom životu kruševačkog kraja.

Kruševac tuguje za Vitezom od Čarapanije. Lokalna RTK je u emisiji ,,Sećanje na Mandu,, posetila mesta koja je Vitez od Čarapanije najviše posećivao.

– Vrstan glumac, boem, a pre svega veliki prijatelj, reči su kojima je Zoran Đorđević iz Kafane ,,Srbija,, u koju je Milorad Mandić Manda često i rado dolazio, opisao njihovo poznanstvo.

“Manda, ne da je bio prijatelj ove kafane, nego je bio prijatelj Kruševca i Kruševljana. On je meni pričao pre sedam-osam godina kada smo se upoznali da je Kruševac, Kruševljani i ovo mesto za njega prva ljubav na prvi pogled. Izgubili smo velikog, velikog prijatelja. U njegovim očima se videlo njegovo srce i njegova duša, a da ne pričam kakav je glumac bio. Ova kafana je, inače stecište svih glumaca koji dođu u Kruševac, ali niko kao on nije ostavio toliko traga na sve nas ovde, svi smo jako, jako tužni. Ništa nam ne preostaje drugo, nego da se molim o Bogu da smesti njegovu dušu u raj, jer je on u ovozemaljskom životu bio velika rajska duša, izjavio je Zoran Đorđević za lokalnu RTK.

Radeći na predstavi Juga Radivojevića ,, Na put oko sveta,,. Koja je premijerno u Kruševačkom pozorištu izvedena 2010. godine, Milorad Mandić Manda je slobodno vreme provbodio uglavnom u Restoranu Konak. Vlasnik restorana i Mandin veliki prijatelj Dušan Mihajlovioć, je govorio o Mandi, njihovom druženju i poslednjem susretu.
Manda i Milija Vukovic na Putu oko sveta
– Mislim da je dovoljno samo da se kaže Manda.To kazuje sve. Strah me je ako nešto kažem mimo toga, jer bi oskrnavio lik i legendu. Prvo je bio čovek. Ne čovek koliko je bio ljudina. On je kod nas ovde bio mnogo, mnogo puta, konačio, jeli i pili i družili se i delili zadnju tajnu. Možda sam im ao tu sreću da smo se zadnjih 20 dana družili i sedeli šest sati, hvalio se šta radi u pozorištu i kako posle 60 godina radi za svu decu Srbije, ispričao je Zoran Đorđeviić.

Bard Kruševačkog pozorišta Milija Vuković, prisećajući se na druženje sa Mandom je rekao da je tuga i gubitak preveliki.

– Ja sam imao sreću, a to mi je i čast da radim sa jednim od najvećih komičara, rekao bih na Balkanu. Ta vrsta komike i ta prisnost i sve što je iz sebe izdvajao i davao publici, to je neverovatno. To čak pvazilazi jednog velikana srpskog jugoslovenskog glumišta pokojnog Miodraga Petrovića Čkalje. Manda je bio izuzetno plemenit, talentovan, nesebičan čovek. Od njega sam mnogo, mnogo naučio igrajući sa njhim u seriji ,,Selo gori a baba se češlja,,, izjavio je kruševački glumac Milija Vuković.
manda i rados bajic na pocetku snimanja serijala selo gori a babna se ceslja  u blizini  krusevca
Na 20. Međunarodnom festivalu humora i satire ,,Zlatna kaciga,, Milorad Mandić Manda je 2012. godine proglašen Vitezom od Čarapanije.

Za najpoznatijeg Nušićevog putnika u predstavi ,,Put oko sveta,, Kruševačkog pozorišta, Manda je osvojio tri nagrade na festivalima u Jagodini, Kragujevcu i Pirotu.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here