Kruševljanin kažnjen zbog trgovine pticama

0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sa sedištem u Novom Sadu, saopštilo je da je doneta još jedna presuda protiv trgovaca zaštićenim vrstama ptica. Naime, G. K. iz Kruševca proglašen je krivim presudom Prekršajnog suda u Pančevu i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara, za prekršaj po osnovu Zakona o zaštiti prirode.

Okrivljeni se žalio na izrečenu kaznu, ali je Prekršajni apelacioni sud u Beogradu potvrdio nedavno donetu presudu, odbivši tako žalbu okrivljenog. G. K. iz Kruševca.

On je u akciji vojvođanske Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, na izložbi sitnih životinja u Pančevu, krajem februara 2014. godine, uhvaćen kako u kavezima drži i nudi na prodaju 40 primeraka strogo zaštićenih vrsta ptica. Iste je uhvatio u prirodi, i držao u zarobljeništvu, pre nego što ih je u kavezima doneo na navedenu izložbu.

Reč je o dva čiška, šest crnoglavih grmuša, četiri zebe, jednoj crnogrloj strnadici, dve strnadice žutovoljke, dve zelentarke, šest šumskih ševa, jednom kosu i 16 zimovki, koje su sve strogo zaštićene vrste kod nas.

Saznajemo da su zaplenjene ptice, koje su bile u lošoj fizičkoj kondiciji, izgladnele ili obolele, prebačene na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta “Palić”, dok je ostatak pušten u Nacionalni park “Fruška gora”.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime