Kuća sa osmoro dece nad klizištem

0

U Opštini Trstenik iz dana u dan aktiviraju se stara i pojavljuju nova klizišta. Među njima, u Odžacima, nad klizištem je kuća Gorana Ignjatovića sa osmoro dece. Opština Trstenik je iznašla plac, ali se traže donatori koji bi pomogli gradnju nove kuće za trajno preseljenje ove ugrožene porodice, kažu nam u kabinetu predsednika Opštine Trstenik.

Ovim povodom, predstavnici Ministarstva za vanredne situacije ponovo su danas sa predsednikom Opštine Trstenik Miroslavom Aleksićem obišli najugroženije selo Jasikovicu.

– Opštinska inspekcija izdala je pet rešenja o zabrani korišćenja stambenih objekata koja su pretrpela štete nakon klizišta. U rešavanje problema uključio se i Centar za socijalni rad koji radi na pronalažnju adekvatnog smeštaja za 18 članova iz pet ugroženih porodica. U selu Odžaci klizište ugrožava kuću u kojoj živi porodica sa osmoro dece i pronalažnje rešemna za njihov smeštaj je prioriortet. Opština je spremna da za ovu porodicu obezbedi plac sa pratećom infrastrukturom, ali za izgradnju nove kuće potrebna je pomoć države ili donatora, kaže Miroslav Aleskić predsednik Opštine Trstenik.

On naglašava da su klizišta osim stambenih i drugih objekata ogromne štete nanela putnoj infrastrukturu u preko 10 sela za čiju je sanaciju potrebno 11 miliona dinara.

Nakon obilaska Jasikovice u kojoj živi preko 700 žitelja, akademik prof. dr Duško Sunarić, stručnjak u ovoj oblasti, izrazio je sumju da bi sanacija klizišta mogla da reši problem stanovnika, jer se ovde, po svim merilima, ponavlja Bogdanje iz 2006. godine, kad je klizište nanelo štetu na preko 50 objekata, nakon čega je preko 30 porodica moralo uz pomoć države da na drugoj lokaciji dobije nove kuće.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here