Kućni ljubimci u vašem domu

4
pas
Pexels.com

Da li svaki stan može da bude i dom kućnim ljubimcima?

Koje vrste kućnih ljubimaca su pogodne baš za vaš stan?

Šta još sve morate još da znate o kućnim ljubimcima?

Ako želite da uvedete u svoj dom živo biće, potrebno je prvo da dobro razmislite tome, kao i da se dobro  edukujete, jer, prepune su ulice i prihvatilišta nesrećnih i napuštenih kućnih ljubimaca. Mnogo je i tužne dece, kojima je prvo poklonjena velika sreća da imaju najboljeg druga, a onda im je odjednom oteta… 

Ovaj tekst može vam pomoći da donesete ispravnu odluku i da uživate sa kućnim ljubimcima u svom domu, ili da ne eksperimentišete, jer time možete da povredite i sebe i druge.

Kućni ljubimci da ili ne? 

Ljudi uglavnom osećaju naklonost prema kućnim ljubimcima ali povremeno i kada neko drugi brine o njima. Pre nego što se odlučite za kupovinu ili usvajanje kućnog ljubimca, potrebno je da se dobro informišete o obavezama koje time nastaju.

Kućni ljubimci zahtevaju:

– ljubav

– strpljenje

– vreme

– novac  

Zašto želim kućnog ljubimca? 

Treba da znate, da ukoliko kupujete ili usvajate kućnog ljubimca, zato što želite da ispunite želju svom detetu, možete da pogrešite, ukoliko niste spremni za tu vrstu odgovornosti. Deca, kao što ne mogu da se sama brinu o sebi, tako nisu u stanju da se sama brinu o ljubimcu. Vaše dete može pomagati u brizi oko ljubimca, može ga šetati, hraniti, odnosno može preuzeti od vas određene zadatke, ali nikako ne može samo da se brine o vašem ljubimcu.

Decu tako učite odgovornosti, ali svakako treba da budete svesni, da će vama pripasti većina obaveza oko kućnog ljubimca. 

Saglasnost ukućana za nabavku kučnog ljubimca

Veoma je važno da se svi ukućani slažu sa nabavkom kućnog ljubimca, odnosno da to bude zajednička odluka cele porodice. Ukoliko to nije slučaj, bolje je ne uzimati ljubimca. Kao posledica nepromišljenih i ishitrenih odluka pojedinih članova često se dešava da životinje završe na ulici ili prihvatilištu. 

Odluka o izboru kućnog ljubimca zavisi od više faktora. Najbitniji od njih svakako da li neko od članova porodice ima probleme sa alergijama na određene vrste kućnih ljubimaca. Odustanak na vreme od ideje da nabavite ljubimca, ukoliko već znate da ste alergični, neće dovesti do toga da ga kasnije morate napustiti. 

Kućni ljubimci zahtevaju vreme, bez obzira da li ste izabrali psa, mačku ili neku drugu životinju. Ukoliko živite sami, ili dosta vremena provodite van kuće, na poslu, možda pas nije dobar izbor. Psi su društvene životinje kojima je neophodno prisustvo vlasnika i redovna fizička aktivnost. U skladu sa tim potrebno ih je izvoditi nekoliko puta dnevno u šetnju, u zavisnosti od rase i uzrasta. Pored šetnje psi zahtevaju i vreme koje treba odvojiti za socijalizaciju, održavanje dlake, trening i dr.

Finansijske mogućnosti da imate kućnog ljubimca

Da li finansijski možete da priuštite kućnog ljubimca? 

Zdrav, srećan, zadovoljan, bezbedan kućni ljubimac zahteva određene troškove i to:

– za hranu,

– korpu za spavanje,

– povodac i oglicu,

– posudu i posim za mačiji toalet.

– veterinarski troškovi (obavezna godišnja vakcinacija, mikročipovanje, sterilizacija, preparati protiv krpelja, buva i neplanirani troškovi ako se ljubimac razboli), 

– igračke, 

–  transportni boks,

–  četke, 

–  šamponi, 

– troškove frizera, ukoliko imate ljubimca sa dugom glakom, kojoj je potrebno skraćivanje i ulepšavanje.

– časovi obuke.

Takođe treba uzeti u obzir i troškove ukoliko vam zatrebaju usluge pansiona za pse i mačke, dok ste na godišnjem odmoru, ukoliko nemate drugu alternativu.

Životni prostor 

Izbor kućnog ljubimca zavisi i od toga da li živite u stambenoj zgradi ili u kući sa dvorištem. 

Životni prostor, odnosno veličina stana utiče na izbor kućnog ljubimca, na primer psa. Veliki i krupni psi nisu najmudriji izbor za male stanove, ili kuće  bez bašte ili dvorišta. Ali nekad i veliki psi, čija je priroda mirna i flegmatična, mogu biti bolji izbor ljubimca za stan, od drugih manjih rasa. 

Životinjske dlake

kućni ljubimci mačke
Pexels.com

Ukoliko se odlučite da imate kućnog ljubimca morate biti spremni da će se linjati i ostavljati dlake po stanu, kući i vašoj odeći. To zahteva češće i ažurnije održavanje higijene vašeg životnog okruženja. Odnosno usisavanje, kao i redovno četkanje vašeg kućnog ljubimca. 

Odgovornost vlasnika

Veoma je važno da ste spremni da budete odgovoran vlasnik kućnog ljubimca. Da mu pružite ljubav, pažnju, zdravu ishranu, redovnu veterinarsku negu, da ga izvodite u šetnju, da ga vodite na povocu i čistite izmet za njim (ako su psi vaš izbor). 

Potrebno je da budete spremni da brinete o vašim kućnim ljubimcima tokom čitavog njihovog života. Poznato je da psi uglavnom žive 10 do 15 godina, a mačke i do 20 godina. To je dug vremenski period u kojem mogu da vam se dese mnoge promene u životu. U novim životnim situacijama kao što su brak, selidba, rođenje deteta, nova zaposlenja, možda razvod, vaš ljubimac će biti deo vašeg života, pri čemu se kućni ljubimci duboko vezuju za svoje ljudske porodice. 

Odgovori na ova pitanja, uz posetu možda nekom životinjskom azilu, pomoći će vam kod donošenja odluke o nabavci kućnog ljubimca. 

Milica S.K.

 

4 KOMENTARA

  1. Previše brige oko njih, dlake, redovno šetanje, hrana voda. Jedno vrmee sam rentao auta i vozio psa, dlaka po sedištima, iz Unirenta su mi rekli da moram da sredim i počistim iza njega. Ljubimci mogu da bud slatki, ali nije za mene.

  2. Imam psa i papagaja, pas je u dvoristu, a papagaj je naravno u kuci. 🙂 Ne prave veliki nered i nisu mnogo zahtevni. Da se ja pitam uzela bih jos nekog ljubimca. Ranije sam imala i akvarijum…

  3. Kućni ljubimci nam daruju beskrajnu ljubav i sreću, a traže veoma malo zauzvrat.
    Ali ako se odlučite da ih imate, morate ih tretirati kao članove domaćinstva. Dobro razmislite pre nego što se odlučite na ovaj korak jer neki od njih mogu biti veoma zahtevni.

    I uvek imajte na umu da su to živa bića koja imaju svoje potrebe, a ne igračke, koje ćete koristiti samo kada je to vama volja!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime