KUD „Abrašević“ proslavlja Đurđevdan

0

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ danas proslavlja svoju slavu Đurđevdan. Ovogodišnji kolačar bio je veteran folklora Dejan Stojanović, a sledeće godine će biti Dragana Trifunović.

Stojanović je, kao domaćin, poželeo svojim kolegama, posebno onim mlađim da slede tradiciju starijih generacija  i da pesmu i igru pronose svuda u svetu.

-Uvek smo bili jedno na sceni, a to je tako zato što volimo i uživamo u vežbanju naših igara i ništa nam nije teško dok satima probamo različite igre, dodaje Stojanović.

KUD „Abrašević“ okuplja oko stotinak igrača, pevača i folklorista,zaljubljenika u narodnu tradiciju i pesmu. Ono ima dva dečija i dva omladinska ansambla.

-Naš cilj je negovanje naše izvorne narodne muzike. Gostujući na raznim festivalima mi pronosimo glas o Toplici, za nas se zna nadaleko. O tome da ovo društvo radi kvalitetno, bez obzira na otežane uslove u kojima se izvode probe, svedoče i brojne nagrade, koje naši ansambli osvajaju, istakao je organizator Folklorne sekcije Doma kulture Goran Denić.

Samo neki od uspeha ovog društva su sa festivala u Smederevskoj Palanci, kada su članovi prokupačkog Abraševića, zauzeli četiri prva mesta u različitim kategorijama. Jedno je bilo za pevački duet, drugo za instrumentalno izvođenje, treće za koreografiju i četvrto za narodne igre. Pre nekoliko godina na festivalu u Pragu naši folkloristi zauzeli su treće mesto, a u sam vrh plasirali su se i u Bugarskoj, kada je učestvovalo 190 ansambla iz država celog sveta.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime