Kuda Romi dalje?

0

Povodom Svetskog dana Roma danas je u Svečanoj Sali Opštine Prokuplje organizovan Okrugli sto na temu “Kuda Romi dalje?”. Okupljenim građanima se obratio predsednik Opštine Miroljub Paunović, a ispred Okružne kancelarije za romska pitanja i Udruženja “Carina” govorili su Saša Ališanović i Nenad Ališanović.

Pozdravnim rečima i rečima čestitke predsednik Opštine je otvorio konferenciju i govoreći o položaju Roma u svetu posebno se osvrnuo njihov položaj u prokupačkoj opštini i celom Topličkom okrugu. On je istakao da država maksimalno zalaže u borbi za prava Roma, za poboljšanje njihovog položaja i da se trudi da se reše gorući problemi egzistencijalne prirode, a to su problemi koji se tiču obrazovanja, zdravstvenog osiguranja, diskriminacije.

– Problemi Roma su još uvek veliki. Romi su još uvek na marginama. Imaju najmanji status u društvu i zato je naš zadatak da te probleme rešavamo, pre svega na lokalnom nivou, a kasnije na višem nivou, na nivou Vlade Republike Srbije, odnosno države. U cilju podizanja zdravstvenog, prosvetnog i kulturnog nivoa, naša lokalna samouprava sarađivala je sa OEBS-om, zatim sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj, Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, a sve u cilju unapređenja života Roma na teritoriji naše opštine, rekao je predsednik Opštine.

On je istakao da je u okviru Dekade Roma lokalna samouprava učinili mnogo, pre svega na uključivanju najmlađih Roma u sistem školstva, uz to je rešeno da svi Romi dobiju zdravstveno osiguranje, da se i kulturno uzdižu i da na pravi način neguju svoj jezik i tradiciju. Otvorena su obdaništa, škole, domovi kulture i danas su gotovo sva romska deca u našoj opštini uključena u školski sistem. Kao jedan od vodećih problema pojavljuje se nezaposlenost Roma, ali je to jedan od najvećih problema celog društva.
Predsednik je istakao da je pred Romima još težak i mukotrpan put, ali da je lokalna samouprava tu da pomogne koliko je u njenoj moći. Jedan od načina jeste i prošlonedeljno otvaranje Okružne kancelarije za romska pitanja, koja će ubuduće predstavljati centar za lociranje problema i njihovo aktivnije i efikasnije rešavanje.

Okupljenima je pozdravio predsednik ove kancelarije Saša Ališanović, a ispred Udruženja “Carina” govorio je Nenad Ališanović. U otvorenoj diskusiji učestvovali su predstavnici udruženja, direktori osnovnih i srednjih škola i građani. Kao urgentni problemi istaknuti su problem stanovanja i siromaštva, koji su u prvom planu posebno zbog kiše i pretnje od poplava. Takođe je istaknuta neophodnost obrazovanja i uključivanja apsolutno svakog deteta u obrazovni sistem.

Ova diskusija samo je deo višednevnih aktivnosti koje su pripremili u Udruženju Roma. Pored priredbi i predstava, Rome večeras očekuje koktel. Govoreći o talentu, predanosti i mogućnostima mladih ljudi iz svoje zajednice, Nenad Ališanović je završio svoje obraćanje čestitkom i sledećim rečima:

– Šta reći za narod koji u svom jeziku nema reč za mržnju, nasilje, za bes, i što je najvažnije, nema reč za rat?

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime