Kupovina prvog stana – saveti za mlade bračne parove

0
par-ključevi-stan
Pexels.com

Kupovina zajedničkog stana je prvi veliki korak koji prave mladi bračni parovi. Odluka o tome gde ćete živeti i zasnovati porodicu povlači sa sobom i brojne obaveze i odgovornosti. Ako ste se tek venčali ili planirate da se venčate, sasvim izvesno ste razmišljali o ovom važnom životnom potezu.

Kako da izaberete pravu nekretninu, da li postoje neke olakšice za parove koji kupuju stan, da li vam treba stambeni kredit (i ko će da ga podigne)? Pored finansija, veoma je bitno da razmislite o afinitetima, potrebama i željama – i uskladite ih. Prema tome, kupovina stana može da bude dugačak i i te kako izazovan zadatak i prvi bračni test.

Međutim, uz nekoliko saveta i trikova proces možete olakšati i sa uspehom izabrati idealan dom za zajednički život.

Napravite zajedničku listu želja

Pregledanje stanova online, a onda i obilazak sa agentima vrlo lako može da vas zbuni. Postoji mnogo prelepih nekretnina koje će vam se dopasti – a koje možda ne možete da priuštite. Zbog toga je važno kada tražite novi dom da odredite tačan budžet i držite se svojih finansijskih ograničenja.

Dobra ideja je da napravite zajedničku listu želja koja će imati dve kolone – jednu za sve one karakteristike koje vaš novi stan mora imati i drugu za stvari koje su poželjne, ali bez kojih možete. Jednom kad razjasnite kakva nekretnina vam odgovara, lakše ćete usmeriti pretragu i doneti izbor.

Istražite opcije za stambeni kredit

Ako planirate da kupite stan na kredit, nemojte ulaziti nepripremljeni u proceduru. Stambeni krediti sa sobom povlače mnogo nepoznatih pojmova koje morate razumeti – koje je vreme otplate, kolike su kamatne stope, kako se izračunava kreditna sposobnost. Dobro istražite sve raspoložive opcije i raspitajte se koji su najpovoljniji stambeni krediti.

Možete sami pregledati uslove kreditiranja na zvaničnim web stranicama banaka ili angažovati kreditne brokere da prikupe ove informacije za vas. Uz pomoć profesionalaca koji pregovaraju u vaše ime, veće su šanse da dobijete odgovarajuću ponudu i najbolje moguće uslove.

ugovor-olovka-potpisivanje

Dobro informisani savetnici za nekretnine i kredite pomoći će vam da razumete koliki će biti ukupan iznos kredita, mesečne rate i kamate, fiksni i dodatni troškovi. Tako ćete lakše napraviti finansijski plan i kupiti onaj stan koji zaista možete da priuštite.

Pronađite pouzdanu agenciju za nekretnine

Kao što bankarski savetnici igraju veliku ulogu u procesu kupovine stana, tako i pametno odabrana agencija za nekretnine može da ubrza put do vašeg useljenja. Budite oprezni kada birate agenta i imajte na umu da imate punu slobodu da ga promenite ako vam tako odgovara. Ukoliko smatrate da vam osoba koju ste angažovali ne pokazuje dovoljno opcija ili očekuje da nakon par pokazanih stanova donesete odluku – zahtevajte da pregledate više nekretnina.

Obavezno upoznajte agenta sa svojim željama, ukažite mu koji kvartovi i naselja dolaze u obzir, kao i neke specifičnosti koje tražite. Primera radi, da imate terasu, da stan ne bude u prizemlju, da imate jednu ili dve spavaće sobe i slično.

Ne zaboravite na troškove koje dolaze sa stanom

Mnogi mladi parovi se toliko fokusiraju na izbor i kupovinu budućeg doma da zaborave sve one prateće troškove. Ako kupujete stan u starogradnji, možda ćete morati da renovirate. Obavezno pregledajte stanje u kom se stan nalazi – kakve su instalacije, stolarija, podovi. Uz pomoć stručnih lica utvrdite koliko bi vas koštala adaptacija i da li se ulaganje isplati. Planirajte deo budžeta za kupovinu nameštaja ako kupujete prazan stan.

Takođe, treba da imate na umu i troškove oko dokumentacije – takse koje treba da platite za izdavanje lista nepokretnosti, usluge ovlašćenog procenitelja i slično. Od trenutka kada odlučite da kupite zajednički dom potrebno je da razumete da ćete pored cene stana imati i ove dodatne troškove.

Ne žurite sa kupovinom

Kao tek venčani, sigurno je da s nestrpljenjem iščekujete trenutak kad ćete se useliti u svoj prvi zajednički stan. Međutim, morate biti spremni na to da proces odabira i kupovine stana može potrajati, čak i mesecima. Čak i pošto donesete konačnu odluku, opredelite se za određenu nekretninu – postoje brojni bankarski poslovi, te obaveze oko prenosa vlasništva, upisa nepokretnosti u katastar koje treba obaviti.

Umesto da se stresirate i požurujete proceduru, bavite se jednim po jednim problemom i uspešno ćete realizovati kupoprodaju do kraja.

Držite se budžeta i pregovarajte oko cene

Pregledanje oglasa na internetu dovešće vas do nekih prelepih i luksuznih stanova. Možda ćete poželeti da platite nekretninu malo više nego što ste planirali. Međutim, koliko god neki stan izgledao kao vaš dom iz snova, ako njegova cena premašuje vaš budžet – nemojte kupiti. Pametnije je da se držite svojih finansijskih ograničenja da biste izbegli bilo kakve probleme u budućnosti.

evro-kuća
Foto: Pexels.com

Takođe, uvek postoji prostora za pregovore. Vlasnici nekretnina uglavnom postavljaju najvišu moguću cenu, tako da uvek možete da pregovarate i dobijete popust.

Proverite novi komšiluk

Koliko god da su važni kvadratura stana i raspored prostorija u njemu, podjednako je bitno da proverite u kakvom okruženju se zgrada nalazi i kakav je komšiluk. Idealno bi bilo da u blizini postoji prodavnica ili supermarket koji rade do ponoći (ako ne i non-stop), apoteka, banka, pošta, pijaca, mesto za izlazak. Pokušajte da istražite kvart, gde se nalazi najbliže autobusko stajalište, koliko vremena bi vam trebalo da stignete do kancelarije.

Ako planirate ubrzo proširenje porodice, onda bi trebalo da potražite stan u zgradi blizu nekog parka, igrališta, vrtića i ambulante.

Umesto zaključka

Želja za zajedničkim domom je glavni motiv mladih ljudi kada kupuju stan. Međutim, da bi na kraju bili zadovoljni konačnim ishodom pretrage i ulaganja važno je da ova želja bude ispraćena pravim savetima za stambeni kredit i odgovarajućim finansijskim planom. Takođe dobro treba istražiti da li postoje neke olakšice za mlade bračne parove koji kupuju stan i gde je najbolje investirati u nekretninu.

Ukoliko sledite ove savete za kupovinu svog prvog doma, sasvim je izvesno da ćete napraviti dobar izbor i uživati u svom stanu u godinama koje slede.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime