Kuršumličanin kralj afričkog plemena

2

Svečanim činom, stanovnici malog mesta Išijagu u Eboni Stejtu, republici na jugu Nigerije, inaugurisali geometra beogradskog “Energoprojekta”, Kuršumličanina Molotova Mocu Savića u svog počasnog kralja čime je postao prvi belac sa titulom počasnog kralja ovog milionskog afričkog plemena.

Novi  kralj je dodirom lepeze od lavlje kandže i antilopine kože pomazio do zemlje sagnute podanike koji su se tiskali uz svog velikodostojnika ne bi li od njega dobili blagoslov.

Nakon inaguracije, veselje se nastavilo do kasno u noć, uz vidno pokazivanje privrženosti suverenu objašnjava nam Savić kako je pre više od dvadeset godina postao afrički kralj.

– Pleme Igbo broji šesnaest miliona ljudi, njegovi pripadnici su vrlo gostoljubivi, rasuti su po celoj Nigeriji, kao veliki trgovci, stručnjaci raznih profila. Kada uđete u njihovu kuću, dobijate palmino vino u znak dobrodošlice, kao kod nas slatko, ili nekada hleb i so. To piće je egzotično i veoma ukusno, a drugi njihov nacionalni specijalitet je burgutu, rakija od šećerne trske Za počasnog kralja plemena Igbo krunisan sam u znak velikog prijateljstva, gostoprimstva i izuzetno uspešne petnaestogodišnje saradnje, na šta sam im ja veoma zahvalan i ponosan, objašnjava Savić.

Molotov Savić je rođen u Kuršumliji 1947. godine. Za svoje ime Molotov saznao je tek pri upisu u geodetsku školu, kada je priložio krštenicu koju su mu svojeručno potpisali kum Miloje i pop Trojko. No, prezime Staljinovog ministra u njegovom imenu nije mu smetalo da putuje po celom svetu i učestvuje u izgradnji najvećih svetskih investicionih projekata.

U početku svoje geodetske karijere učestvovao je na izgradnji domaćih brana Batlave, Gračanke i Mratinje, a zatim Čira Piure u Peruu, Kiambere u Keniji, autoputa Kuala Lumpur – Singapur, a poslednjih petnaest godina u Nigeriji, na izgradnji infrastrukture novog glavnog grada Abudže, rafineriji nafte i tečnog gasa na ostrvu Boni Island i velikog broja puteva i pruga u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji Crnog kontinenta.

U Nigeriji se najduže zadržao i stekao mnogo dobrih prijatelja i na kraju svega toga, ta prijateljstva su i krunisana ovom počasnom kraljevskom titulom.

Najnovije vesti iz Kuršumlije možete pročitati OVDE

2 KOMENTARA

  1. treba i vaseg vUCKa da posaljemo u afriku mozda bude tamo i on neki kralj plemena a najbolje u savanu gde zive lavovi leopardi krokodili ,,mozda ih dovede u red,, a mozda ih ,,svojom politikom te mesozdere odvikne od mesa i da predju u vegetarijance ,, koj zna on je sposoban za sve

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime