Čekajući predsednika – ima li spasa Kuršumliji?

6

Na konferenciji za medije održanoj pre nekoliko dana, Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je najavio posetu Topličkom okrugu i dolazak novih investicija, naročito u Kuršumliju i Prokuplje.

Predsednik je na konferenciji rekao i da nije zadovoljan time šta je  do sada urađeno u ovom regionu i najavio da će predsednica Vlade doneti uredbu o dodatnoj pomoći Topličkom okrugu, mimo onoga što već ima za pet okruga na jugu Srbije.

Ova izjava predsednika izazvala je razne polemike i očekivanja u gradu na triju reka.

Građani Kuršumlije nestrpljivo iščekuju dolazak Predsednika i nadaju se boljitku, nadaju se da će ova poseta dati konkretne rezultate i da se neće završiti kao većina poseta do sada na neispunjenim obećanjima.

Četiri glavna problema za koje se građani Kuršumlije nadaju da će Predsednik rešiti jesu:

– Oživljavanje Kuršumlijske Banje. Naime, pre nekoliko dana oglašena je prodaja banjskog kompleksa “Žubor” u Kuršumlijskoj Banji cija je početna cena  1.415.836 evra, a rok za dostavljanje pisanih ponuda za kupovinu je 12. avgust. Kuršumlijska banja je jedna od najstarih banja u Evropi čije su lekovite vode koristili i stari Rimljani. Uprkos dobrom poslovanju i ostvarivanju 103.651. noćenja 2004. godine, nečijom odlukom ovaj rehabilitacioni centra, koji je bio nosilac razvoja ove banje, je zatvoren.

Razni političari su obećavali će se pitanje rada ove banje rešiti, pa je čak i aktuelni predsednik 2016. godine, prilikom posete Kuršumlijskoj banji, uz pratnju ministara i lokalne vlasti obećao da će veoma brzo doći do oživljavanja Kuršumlijske Banje. Prošlo je skoro tri godine, a banja i dalje nema svoje goste.

Ukoliko bi se pronašlo rešenje za kupovinu banjskog kompleksa “Žubor”, on bi najmanje zaposlio oko 100 radnika što značajno doprinelo smanjenju nezaposlenosti i razvoju turizma u kuršumlijskoj opštini, s obzirom da dve banje u opštini Kuršumlija, Prolom i Lukovo, veoma uspešno rade i turisti ih posećuju tokom čitave godine, nema razloga da i ova banja ne bude puna gostiju, kao pre nešto više od 15. godina.

– Rešavanje problema “ŠIK Kopaonika”, preduzeća koje je nakon loše privatizacije otišlo u stečaj i koje duguje više milionske iznose zaposlenima na ime zaostalih zarada, uplata za socijalno i radni staž za radnike kao i potraživanja poverioca za isporučenu robu. Na sastanku sa poveriocima u predsedništvu Srbije Predsednik je obećao rešavanje problema i prodaju ovog preduzeća strateškim investitorima, za sada se špekuliše da ima zainteresovanih kompanija iz Turske, Francuske, Nemačke, pa čak i Kine.

Dolazak novog investitora u oblasti drvne industrije doneo bi značajan ekonomski prosperitet, podsećanja radi – šumsko gazdinstvo „Toplica“ – Kuršumlija, obuhvata površinu od 68.512,57 hektara, što ga svrstava u jedno od najvećih šumskih gazdinstava u Srbiji. Dobro je poznato da se veliki broj građana Kuršumlije bavi eksplatacijom šume, pa bi se otvaranjem još jedne fabrike, pored „Simpo Šika“, znatan broj građana uposlio i obezbedio stabilan izvor prihoda.

– Otvaranje fabrike nameštaja izraelskog investitora je investicija koja je dugo najavljivana i koja bi trebalo da uposli preko 150 radnika. Otvaranje ove fabrike je više puta najavljivano, čak su i obavljani razgovori za posao ona još nije počela sa radom. Većina građana se nada će najavljeni dolazak predsednika Vučića u Kuršumliju, motivisati investitora da što pre započne svoju proizvodnju.

– Završetak brane „Selova“, možda poslednja u ovom nizu, ali ne tako beznačajna. Završetak ove brane koja se gradi već 33. godine, imala bi nemerljiv ekonomski značaj ne samo za Kuršumliju već i za ostale opštine iz Topličkog, čak i Nišavski okrug. Naime, prema projektu – Vodoprivredni sistem “Selova” bi proizvodio 2.611 litara pitke vode u sekundi, od čega je za Niš predviđeno 1.634, Prokuplje 401, Kuršumliju 273, Blace 133, Merošinu 100 i Žitorađu 70 litara u sekundi. Pored vodosnabdevanja, namena akumulacije je i odbrana od poplava, proizvodnja električne energije, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, razvoj ribarstva, turizma… Nema sumnje da bi završetak, kako ga građani zovu:  „Skadra na Toplici, “ doprineo razvitku ovog kraja.

Ukoliko bude bio rešen barem jedan ili dva, od gore navedenih problema, koji dugi niz godina muče građane Kuršumlije, predsednik će ispuniti svoje obećanje o boljem životu u Srbiji i malim opštinama.

Ostaje nam da vidimo krajni cilj njegovog dolaska, s obzirom da u Kuršumliji dolazi politički najuticajnija osoba u Srbiji, a dobro je poznato da su politika i ekonomija dve šine istog koloseka i da su političke odluke ekonomske i obrtno, očekivanja su velika.

(Autor: Nikola Dragović, politikolog)

Više tekstova autora, možete pročitati OVDE

6 KOMENTARA

  1. Bravo za radnike i poverioce na celu sKrsticem koji blokirase magistralu i odose kod Predsednika,i tek posle tog dastanka pocese komentari samo da sipaju eee svako li ce da se kiti tudjem perjem

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime