Kuršumlija dobija 2,427,705 američkih dolara u okviru Projekta LIID

0

Prošlog petka, 21 jula, u Palati “Srbija” u Beograduje održana uvodna konferencija Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucija (LIID, eng. Local Infrastructure and Institutional Development), koji je pripremljen u saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD, fr. Agence Française de Développement).

U radu konferencije učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador Republike Francuske u Beogradu Pjer Košar, programski menadžer Francuske agencije za razvoj Jelena Penezić. Pomenutoj konferenciji u ime opštine Kuršumlija prisustvovao je i predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić.

Opština Kuršumlija jedna je 145 jedinica lokalne samouprave predviđenih da dobiju značajna sredstva za projekte koji će unaprediti život građana. Ukupna vrednost LIID projekta iznosi iznosi 265,2 miliona evra, dok je Opštini Kuršumlija opredeljeno 2,145,966 evra, gde će lokalne samouprave, u vidu granta, dakle bespovratno, dobiti sredstva koja će moći da iskoriste za raznovrsne projekte. Rok za realizaciju projekta je 30. novembar 2028. godine, a nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije.

Reč je o projektima rehabilitacije i rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture, izgradnju pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene, ozelenjavanje javnih površina, razvoj sistema pametnih gradova i održive urbane mobilnosti, izradu planskih dokumenata i razvoj institucionalnih i kadrovskih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava. Govoreći o značaju projekta LIID, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su u pitanju ogromna sredstva, koja dosežu i do 30 odsto pojedinih lokalnih budžeta i poručio predstavnicima lokalnih samouprava da ga utroše na pravi način, kroz odabir pravih projekata.

„Molim vas da pokažete ozbiljnost i odgovornost, ovo je veliki novac. Ovo će biti značajna finansijska injekcija za vaše opštine. Prionite na posao, predložite najbolje moguće projekte. Mi ćemo nastaviti da gledamo kako da vam i dalje pomažemo. Na vama je da pametno iskoristite taj novac“, dodao je predsednik i zahvalio se Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci na ogromnoj podršci i sredstavima koja će lokalnim samoupravama u Srbiji omogućiti da u narednom periodu konkurišu za različite projekte“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime