Kuršumlija ima svetskog šampiona

  25

  Trinaestogodišnji Kuršumličanin Mihajlo Kastratović postao je svetski šampion u katama na Svetskom prvenstvu u karateu koji je nedavno održan u Kišinjevu u Moldaviji.

  Mihajlo je do trona svetskog prvaka morao da prođe čak sedam krugova i savlada isto toliko protivnika da bi došao do zlatne medalje u kadetskom rangu.

  – Na Svetsko prvenstvo otišao sam sa očekivanjima da pružim najbolje. U konkurenciji 28 karatista išao sam iz kruga u krug i pobeđivao svoje suparnike. Kada sam došao do finala, bio sam veoma uzbuđen, ali sam istovremeno bio i rasterećen jer sam već imao obezbeđenu srebrnu medalju. Vršnjaka iz Rumunije sam ubedjivo pobedio osvojivši čak 12 poena više u finalnom nadmetanju, kaže ovaj dečak koji trenira u Karate klubu “Blace”.

  Inače, Mihajlo je dvostruki uzastopni prvak Srbije u katama i tokom sedam godina treniranja ovog borilačkog sporta osvoji je više 50 medalja i brojne pehare. Sad je svoj raskošni talenat dokazao i na svetskoj pozornici postavši kadetski prvak sveta.

  Iza uspeha ovog dečaka stoji njegova majka, Ivana Đurić (42), samohrana majka bez stalnog zaposlenja koja je morala mnogo toga da se odrekne da on postao šampion.

  – Snalazimo se već godinama kako znamo i umemo da Mihajlo trenira redovno. Treninzi su u Blacu jer u Kuršumliji nema uslova za trening ni obučenih trenera za karate. Troškovi su veliki i za sada nekako izlazimo na kraj. Pokušavamo i da pronađemo nekog ko bi sponzorisao Mihajla jer je poslednjim uspehom potvrdio da se radi o vanserijskom talenu, ali za sada to teško ide, objašnja nam Ivana.

  Dosadašnja dva učešća na svetskim prvenstvima finasijski je pomogla je Opština Kuršumlija, ali to je nedovoljno da se obezbedi dalji nesmetani napredak i treninzi da bi Mihajlo jednog dana postao i seniorski svetski šampion i da slavu Kuršumlije pronese širom sveta.

   

  25 KOMENTARA

  1. Bravo sampione. Bravo za tvoju mamu. Jasam bio kao ti ali sam i bio siromasan zato sam propao u sportu. Zelim ti jos vece uspehe ponosim se stobom sto si uspesan a pogotovo sto si iz mog rodnog mesta kursumlije. Bilo bi mi zadovoljstvo nekad i licno da te vidim na neko od narednih takmicenja. Puno srece i upeha ti zelim. Veliki pozdrav za tebe i sve one koji te podrzavaju.

  VAŠ KOMENTAR

  Napišite Vaš komentar
  Unesite svoje ime