Kad rakija “ne dostiza”…

2

Pečenje rakije ponekad ume da bude baš veliki problem. Pogotovu kada nikako da se ispeče više od onoga koliko se popije. To vam je u stvari često u topličkom kraju… pa zato i ovaj naslov: “Kad rakija ne dostiza”!

Elem, čuveni Zeno, pekao je rakiju danima… A dolaze komšije, znani i ne znani… I tako…

Koliko se ispeče – toliko se i popije… U nekom trenutku, kada je rakije ponestalo, za novoprispele goste, naruči on po sinu da kupi rakiju…

Pita ga ovaj: “Pa kako da kupujem kada danima pečeš i sada nema rakija”?

Odgovara mu on: “Pa ne dostiza”!

I ostade tako… a nije redak slučaj… uz kazan se pije… ne mogu da se odbiju zvani i nezvani… pa ako imaju “veći cug”, onda sve što se ispeče – to se i popije!

Mada, kažu da mora tabarka i da se oladi!

A peče se u ovom kraju najbolja rakija! To će vam reći svaki domaćin iz Toplice!

Čak i oni iz Blaca! Jeste da oni imaju najviše šljiva, ali, lažu “zlobnici”, da su oni pored toliko šljiva zaboravili da peku rakiju!

Peče se šljiva naravno, manje jabuka, ali zato je kruška na ceni, pogotovu ona divlja!

Od skora imamo i dunjevaču… Često je to samo ekstrakt ubačen, ali dobro, mora da miriše bar!

No, ona dobra, najbolja, mora bar deset godina da odstoji u hrastvom buretu! Tada dobije onaj, poznati šmek koji se pamti!

Tek, bez rakije, bar 100 litara za godinu dana, nikada nijedno ugledno domaćinstvo u Toplici nije bilo!

A uostalom: “Od rakije nema bolje žene, po tri dana ona ljulja mene! – to su stihovi najpoznatije pesme o rakiji!

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

(Naslovna fotografija:Zvonko Prelić)

2 KOMENTARA

  1. Moram da kazem koju na ovu kolumnu iz vise razloga. Zeno nije toliko imao problem sa korisnicima, bilo ih je povise, nego je pekao rakiju od sljive dzanarike a svima je dobro poznato da ona ,,ne tera,, bas mnogo i jedan ugledan pivac ima jedan kazan sam da popije, a druzina je izgleda bila respektibilna. A inace sam kod Zene gost na skupovima i tu nas razgovor se ,,vrti,, oko nekoliko recenica ~ uzmi prijatelju ~ ne mogu prijatelju i tako satima…. ne popustamo nijedan.

    A ovo za Blacane nisu zaboravili da pecu od sljive, nego ih strah da im ne zagori, kazan, pa sigurnije od secera, a i korisnici im se,,navukli,, na tu vrstu, pa im o0d sljive, bude opora, kisela, nepitka, a i dosta skuplja. A da moze da se rakija napravi da ima smek po zelji, jedan moj aktivni proizvodjac rakije u svoije vreme, kaze, mogu da ti napravim da ima ukus na sta hoced.

    Ovi momci Djavo i Cace su zaista lepu pesmu napravili za ovu poslasticu i veoma je rado slusam, kao i sve ostale pesme, mora da im nije palo napamet za ovo NE DOSTIZA, bez sumnje bi zauzelo mesto u pesmi kao Kursumli8jski brend, jer velika ladna i to visestruko je zaistanas brend.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime