Koji naziv treba da dobije budući trg u Kuršumliji?

13

Gradski park u Кuršumliji će dobiti novi i moderniji izgled. On zauzima posebno mesto u istoriji našeg grada jer je bio saborno mesto srpske vojske u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, kao i mesto odakle je srpska vojska krenula u povlačenje preko Albanije.

Centralnim delom parka dominira spomenik posvećen borcima Srpsko-turskih ratova 1876-78, kada je grad oslobođen od Turaka a spomenik je izgrađen za vreme kralja Aleksandra Obrenovića 1896. godine.

Ono što je nelogično je naziv parka “Park topličkog ustanka”, koji se desio 1917. godine, dakle 40 godina posle Srpsko-turskih ratova, pa tako sam naziv stvara zabunu kod ljudi da je spomenik u centru parka posvećen Topličkom ustanku.

Pošto su i Srpsko-turski ratovi i Balkanski ratovi, kao i Prvi svetski rat, u toku koga se i desio Toplički ustanak, bili oslobodilački ratovi, park bi trebao da ponese nov naziv “PARК BORCIMA OSLOBODILAČКIH RATOVA”, kako bi i njihova žrtva za slobodu bila jednaka.

(Autor: Dejan Rakić, profesor istorije)

13 KOMENTARA

 1. Nadam se da ga neće graditi 10 godina.A drugo je pitanje kako će se jedan ultra moderan trg uklopiti u sivilo okolnih zgrada.I još,valjda neće poseći drveće u parku.

 2. Zna se ko je ratovao i koji su ratnici bili najbolji I koji je puk bio najelitniji u srpskoj vojsci.
  To je legendarni ™ TOPLICKI GVOZDENI PUK™ Borio se u oba balkanska rata I u prvom svetskom ratu. Ishod svi zamo.
  Gotovo da nema kuce u toplici iz koje nije poginuo bar jedan a iz nekih dva I vise vitezova.
  Iz tog razloga treba da se zove PARK TOPLICKOG GVOZDENOG PUKA.

 3. Ne treba menjati arhitekturu parka,stara je i prelepa.Treba je samo osvežiti i napraviti neke sadržćaje koji će stanovnike Kuršumlije da privlači,posebno kada je lepo vreme ,svojom lepotom i sadržajem.
  Sama starost parka je neizmerna istorijska vrednost.Zapamtite,ne počinje istorija Kuršumlie sa nama niti se sa nama završava

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime