Kuršumlijska posla

1

Možete li da zamislite da postoji grad, mali, na jugu Srbije smešten, u kome se vozovi okreću, i u njemu toliko malo ljudi, a opet toliko “mozgova” koji imaju rešenje za sve na ovoj planeti!

Oni vam mogu reći kako se spej šatl pokreće, kako se vozi u svemir, a kamo li ne odgovor na aktuelna društeno-politička pitanja!

Jedan od njih, svojevremeno mi posla SMS poruku sadržine: “Imaš li neki kontakt sa Englesku kraljicu”? Nađoh se u čudu, ne znajući šta je u pitanju, pa odgovorih, onako, prostodušno “da nemam”.

I taj, kao i još mnogi drugi, ujutru, ili češće u podne, sede u kuršumlijskim kafićima i, naravno, šta bi drugo – “bistre politiku”.

Lokalnu najćešće jer o njoj znaju sve, a bogami i svetsku, od Trampa do Putina, Engleske kraljice, pa sve do rešenja za sve naše probleme!

Nove tehnoligije poput društvenih mreža njima pružaju svu blagodet, pa možete da čitate i njihova “sočinenija”, ili ti rešenja za sve naše brige!

Stignu oni da “reše” i svetska pitanja i daju konkeretne, “unikatne” preloge koje da pročitaju svetski državnici, verujem da bi doživeli “prosvetljenje” i otpustili bi u mah brdo savetnika sa Jejla i Harvarda!

Ipak, nekako im najbolje “leže” ova lokalna pitanja, tu su kao “ribe u vodi”, sve znaju, još kad bi mogli da odlučuju – eto našeg raja i prosperiteta!

I tako, nastaviće da se u ovom gradu okreću vozovi, kao na kraju sveta – Ad Finesu, sve do nove “sesije” u nekom od “prestoničkih kuršumlijskih kafića”!

I tada, uz širok osmeh stižu “njihova rešenja iz rukava”, onako, uz kafu, neku rakijicu, doživećete prosvetljenje kome ste niste nadali da možete naići u ovako malom gradu!

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

 

1 KOMENTAR

  1. Svaki grad ima svoje osobenosti ali kod nas u Srbiji, svi gradovi, pogotovu ovi manji kategorije Kuršumlije, imaju i nešto zajedničko, što je ovde lepo i opisano u kolumni. Možemo da se pedamo koliko nam drago ali je istina da sve znamo, i to najbolje znamo, što nije ništa novo ali ne treba da se ljutimo kada nam neko to kaže. Što bi se ljutili kad u dubini duše to znamo. I tu promene biti neće, naša pamet je najbolja – kad bi se mogla ponovo deliti pamet, ubeđen sam da se nebi pograbili ni za Teslinu, Ajnštajnovu, Ive Andrića, nego za svoju kao najbolju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime