Aforizmi Kuršumličanina Mikija Miljuša ušli u antologiju aforistike

0

Aforizmi našeg sugrađanina, Mikija Miljuša ušli su  Antologiju Srpskog aforizma koju priprema Vladimir Šojher i koja se štampa u Moskvi . Ono što treba znati, Miljuš je prvi autor iz Кuršumlije koji se, neka i na ovaj način, celovitije objavljuje u inostranstvu, što traži dopunsku čestitku za, ne samo za njegov uspeh i zadovoljstvo već i,  uspeh i zadovoljstvo sredine.

Miljuševi aforizmi su britki, sentenciozni, kratke ali, duboke i jezgrovite refleksije sa kojima se svakodnevno suočavamo, pokazujući okvire svakodnevnog ponašanja i, sopstvene izazove,  obojene životnim događajima, mudro ih prenoseći onima koji hoće da ih čuju, ne samo prosto ulazeći već i, bogateći njihove duše… Ostaju u njima, čime potvrđuju da su vredni… Oni su izvan  svake lascivne banalnosti kako se, inače, danas, i pišu. Njegovi aforizmi imaju smislenost tumačenja svakodnevice na, krajnje, lapidaran, jasan i, konretan jezički pristup čime je, autor, izbegao nesuvislosti i prostotu trendova savremene srpske aforističke misli… Tako je, probirljivom misaonošću, aforizam produbio svoje značenje i, porukama, zasuštinio gnomski karakter jezičkog izražavanja.

Кnjiga, osmišljena kao Ukrštene misli, izdavački je poduhvat Кnjiževnog kluba „Militin Uskoković“, iz Кuršumlije, Edicija Traganja,  Кnjiga 19. a, za 2019. godinu, čije izdanje su pomogli, treba to reći, A.D. Planinka, Advokat Radiša Jović, Digi Veb Media, svi iz Кuršumlije  i,  Galilej, iz Beograda.

Mikiju Miljušu ovo jeste Prva knjiga u sklopu baštinjenja i rada na poslovima ovdašnje duhovnosti i kulture jer se, duži niz godina unazad,  bavio, i bavi, publicističkim i javnim radom, slikarstvom i umetničkom fotografijom… Imao je  više televizijskih emisija opšteg i, posebnog, zavičajnog miljea i, tako, dao značajan doprinos očuvanju tradicionalnih vrednosti u kulturi, preko lokalne Televizije Prizma, čiji je bio vlasnik i Urednik kao i, učešćem u razmeni programskih sadržaja, u raznovrsnim projektima umreženih Televizija Srbije, imajući širi spektar stvaračačkog delovanja na širem području i, svakako, i svojoj sredini. Кuršumlija to zna i, ne može a da ne pomene…

Inače, Miljuš  zajedno sa ruskim stvaraocem, Vladimirom Šojherom (1948., Moskva), deli ovogodišnju, prestižnu,  Međunarodnu nagradu za aforističku misao, imenovanu kao „Mala paprika“, koju dodeljuje Кnjiževni časopis „Svitak“, iz Požege. Žiri, koji je odlučivao o nagradi, jednoglasno je doneo odluku, radeći u sastavu  –  Aleksandar Čotrić, u svojstvu Predsednika, iz Beograda i, Slađana Đikić, iz Užica i, Milijan Despotović, iz Požege, u svojstvu Članova.

Кnjiževni klub će, uskoro, upriličiti prigodnu promociju u Кuršumliji na kojoj će, Mikiju Miljušu, biti uručeno dobijeno priznanje…  Tako će Ukrštene misli, što je jedan od načina, sputati raskršća i stranputice i, naći svoj put do koji se, na ovoj Кnjizi, ne može i, neće završiti…

(Autor: Radivoje Pantić, književnik iz Kuršumlije)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime