Nova knjiga Vesne Paunović Đukić

0

Početkom ove godine iz štampe je izašla četvrta knjiga naše sugrađanke, književnice Vesne Paunović Đukić. ,,Uzimanje želje” je zbirka pripovedaka u izdanju biblioteke Rade Drainac iz Prokuplja. Izdanje od 300 primeraka nagrada je književnici koju je osvojila na Drainčevim danima 2017. kada  je proglašena pesnikom godine u Topličkom okrugu.

Recenziju je napisala dr Mirjana Bojanić Ćirković, profesor na katedri za srbistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu. Knjigu je lektorisala Anđelija Đukić, apsolvent književnosti , dok je idejno rešenje ilustracije pronašla, takođe apsolvent književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, Natalija Nikolić. 

Naziv knjige je tesno povezan sa autorkinim životom i željom za svojim rodnim krajem, Kosovom i Metohijom. U trideset istinitih priča sažela je momente za pamćenje koje je posvetila svojim precima i potomcima.

U godini kada se obeležava dvadeset godina od NATO agresije i izgnanstva njene porodice i sugrađana sa Kosmeta,  Vesna će ovom knjigom ostaviti  pečat i trag u vidu svedočanstva o zemlji koja je postojala sa vedrim i vrednim ljudima, i kako je sve srušeno , nestalo za samo jedno proleće, ratno proleće 1999. godine.

Priče pripoveda zrela, savremena, samosvesna žena u vremenu koji nosi metež savremenog doba, dok se konstantno vraća u prošlost i ne da da se zaboravi tradicija, poštovanje i rodoljublje.

Jedini interes njenog pisanja je ljubav, dobrota, zahvalnost i sećanje kome ne da da izbledi ni u novom milenijumu.

Dok čitate pripovetke koje je utkala u svoju novu knjigu, i pored mnogih događaja koji su inicirali rat i izbeglistvo, iskra radosti i rađanja prisutna je i u nenapisanom.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here