Nagradni konkurs Narodne biblioteke Kuršumlija

0

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja praznika Svetog Save, Gradska biblioteka raspisuje nagradni konkurs za NAJBOLjE NAPISANU I NAJBOLjE IZGOVORENU BESEDU O SVETOM SAVI. Tema besede je SVETI SAVA I DANAŠNjE VREME, ili SVETI SAVA POSMATRA SVOJE POTOMKE I XXI VEK , a za najmlađe učenike može da bude i u formi PISMA SVETOM SAVI.

Po tri najbolja učenička rada u svakoj kategoriji (mlađi, srednji, stariji) biće nagrađena novčanim nagradama i prigodnim diplomama. Sem učenika kuršumlijskih škola, na konkursu mogu učestvovati i ostali građani za koje su, kao nagrade, obezbeđene dve u zlatotisku rađene umetničke kaligrafije oca Grigorija – igumana Manastira Svetog Nikole.

Stručni žiri i organizator zadržavaju pravo da pojedine nagrade uopšte ne dodele, ili da ih drugačije preraspodele u okvirima raspoloživog nagradnog fonda. Radove pod šifrom dostavljati Biblioteci, najkasnije do 22. januara.

Detaljnije informacije možete saznati na Facebook stranici Biblioteke kao i putem telefona 381-754 .

Dodatne informacije:

  • Svrha besede je da se publici što bolje prenesu misli i emocije. Besedništvo je i veština uveravanja i pridobijanja , saobrazno cilju besede. (Shodno zadatoj temi , besedom treba što upečatljivije iskazati aktuelnost Savinog učenja i dela i današnjem vremenu- Čemu bi nas podučavao, zbog čega bi nas hvalio, zbog čega bi nas kudio… )
  • Tročlani stručni žiri će pisane i izgovorene besede vrednovati i ocenjivati prema sledećim kriterijumima

– Jezičko- stilska korektnost i literarnost, i podobnost formi besede,

– Primerenost temi i svevremenom značaju dela Svetog Save,

– Uverljivost, originalnost sadržaja i stanovišta, odnosno, oslobođenost od ustaljenih streotipa i šablona ,

– Autentičnost doživljaja i razumevanja Savinog lika i dela,

  • Na osnovu najbolje ocenjenih pisanih beseda organizator će pozvati njihove autore na prethodnu audiciju, kako bi se odabrali govornici koji će nastupiti na svetosavskoj svečanosti.
  • Rokovi i oprema radova: Besede/literarni radovi treba da budu odštampani ćirilicom na A4 formatu , i dostavljeni u zatvorenoj koverti pod šifrom. Rešenje šifre treba da bude u zasebnoj koverti. Preporučuje se da trajanje izgovorenih/pročitanih beseda bude najviše 7-8 minuta.

Dostaviti Biblioteci, poštom ili lično, najkasnije do 22. Janura 2019. god.

  • Nagrade će biti uručene na posebnoj svečanosti u prostorijama Narodne bioblioteke/ sali SO Kuršumlija, uoči Praznika Svetog Save.

Dodatne informacije u vezi Konkursa možete dobiti putem telefona 027 381-754, ili u samoj Biblioteci.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here