Održana Svečana akademija povodom 850 godina od podizanja Nemanjinih zadužbina

0

Večernjim bdenjem i Svečanom akademijom pod nazivom “Nemanjina Toplica izvor Srpske crkve i države” sinoć je na platou manastira svetog Nikole kod Kuršumlije počelo obeležavanje 850 godina Nemanjinih zadužbina u Toplici.

Posle pozdravnog telegrama srpskog patrijarha Irineja, okupljenom sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, vernicima i građanima obratio se episkop niški, Arsenije koji je kazao da je obeležavanje 850 godina ove svetinje veliki jubilejl koji se poklopio sa obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

– Ova svetinja je oduvek mesto sabiranja i vekovni čuvar vere, kulture i identiteta. Ona je najdonji kamen srpske crkvene i državne smaostalnosti, rekao je obraćajući se okupljenima vladika Arsenije dok je potom nastavljen kulturno-zabavni program nastupom učesnika akademije, naratora, glumaca, pesnika,književnika kao i hora, odnosno niške crkveno pevačke družine “Branko” sa oko stotinu učesnika. Inače, organizatori ove manifestacje su opština Kuršumlija, Turistička organizacija kao i Eparhija niška.

Pored  predstavika SPC svečanoj Akademiji u subotu uveče kraj manastira svetog Nikole prisustvovali su i Nikola Selaković generalni sekretar i  izaslanik predsednika Republike, predstavnici Ministarstva kulture, Zavoda za zaštitu spomenika i brojne druge zvanice.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime