Osvrt na 2019. godinu u Kuršumliji

1

Za nama je još jedna godina, u gradiću na triju reka ili kako je zapisao jedan putopisac, s kraja XIX veka: „Kutak Švajcarske ispod Kopaonika“, uvek je interesantno i ima raznih dešavanja. Po mome mišljenju godinu za nama obeležilo je par bitnih događaja.

Početkom godine nastavljeni su protesti opozicije, pre sve stranka okupljenih oko Saveza za Srbiju, dolazili su govornici sa strane i sve do aprila svakog četvrtka čula su se razna mišljenja, kritike i pohvale.

U martu je obeleženo 20 godina od NATO agresije na tadašnju SRJ, Kuršumlija je bila grad na koji su pale prve Nato bombe, grad koji je pretrpeo velike žrtve i razaranja.

Tema koja je aktuelna i u 2020. godini, jesu naplate potraživanja poverioca i radnika ŠIK „Kopaonika“, jednog od najuspešnih kombinata drvene industrije u Evropi, koji kao i većina firmi u Srbiji nije preživeo vrtlog tranzicije. Nagon višegodišnjih sudskih sporova i presuda radnici su uzeli stvar u svoje ruke organizovali proteste i za pomoć se obratili najvišim državnim organima. Kada se činilo da je problem rešen i krenulo u realizaciju naplate potraživanja, pojavili su se problemi u vezi visine i sledovanja, ko koliko novčanih sredstava treba da dobije? Ko koliko zaslužuje? Ova tema će po svemu sudeći biće interesantna i zastupljena u kuršumlijskoj javnosti i ove godine.

Jedna od najvećih tragedija koja je obeležila godinu za nama, jeste saobraćajna nesreća autobusa Niš – Ekspresa, koja se dogodila 30. aprila u selu Barlovo, u kojoj je stradalo 6 osoba. Ceo grad i okolina su tih dana bili zavijeni u crno, a opština Kuršumlija je 2. maj proglasila danom žalosti.

Leto je kao i svake godine rezervisano za manifestacije, pa je tako prošlogodišnje kulturno leto trajalo 5 dana, tih dana su Kuršumlijom i okolinom prodefilovali razni umetnici.

2019. godina je bila i godina velikih jubileja, Srpska Pravoslavna crkva je obeležila 850 godina od dobijanja nezavisnosti od strane Vaznesenjske patrijaršije, a Kuršumlija je 14 i 15. septembra bila domaćin obeležavanja ovog jubileja Niške episkopije, Proslavi ovog jubileja prisustvovale su brojne ugledne zvanice.

Podsećanja radi, rodonačelnik srpske duhovnosti Veliki župan Stefan Nemanja je prve zadužbine sagradio u tadašnjoj Toplici, a današnjoj Kuršumliji, a nakon dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, Sava Nemanjić, Prvi srpski arhiepiskop, je u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji krstio prvog vernika Nezavisne Srpske pravoslavne crkve.

U ekonomskom smislu za Kuršumliju su u 2019. godini najavljeni su bolji dani. Otpočela je izgradnja fabrika „Složenih borbenih sistema“ u Pljakovu. Kuršumlijska banja je dobila novog vlasnika, Izraelski investitor u oblasti drvne industrije otpočeo je radove na osposobljavanju fabrike nameštaja u nekadašnjoj konfekciji „7. juli“. Ostaje nam da vidimo kako će se započeti projekti realizovati u 2020 godini.

Pošto sam ovaj tekst počeo sa političkim temama tako ga i završavam.

Nesumljivo najveći politički događaj u 2019. godini, jeste dolazak predsednika Aleksandra Vućića i premijera Ane Brnabić u Kuršumliju 12. oktobra u skopu kampanje „Budućnost Srbije“ i održavanje mitinga u centru grada. Tom prilikom Kuršumliji su obećani bolji dani u svakom pogledu.

Kraj godine koja je za nama obeležili su i opozicione aktivnosti, Narodna stranka Vuka Jeremića i Stranka Slobode i pravde Dragana Đilasa formirale su svoje opštinske odbore, a osnivačkim skupštinama su prisustvovali i lideri ovih stranaka. Ostale opozicione stranke vrše ubrzane pripreme za predstojeće izbore, čekaju proleće 2020. godine.

I ako je 2019. godina bila interesantna, nesumljivo je da će prestupna 2020. godina biti još interesantnija i zanimljiva u svakom pogledu. Velika su očekivanja, velike nade i velike borbe su pred nama.

(Autor: Nikola Dragović) Više tekstova, možete pročitati na njegovom blogu

1 KOMENTAR

  1. – Atomski mravi su 4.put postali prvaci Srbije u ,,vatrama”, verujem da je bilo i drugih značajnih sportskih uspeha
    – otpočela je najobinija rekonstrukcija gradskog parka ikada
    – radila se rekonstrukcija kompletnog sistema Hidrocentrale
    – srušen je stari mlin

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime