Kuršumlija se odužila kralju Petru Prvom Karađorđeviću

0

Danas je u centru Kuršumlije svečano otvorena spomen ploča kralju Petru Prvom Karađorđeviću u prisustvu građana, učenika ovdašnjih škola, predstavnika Opštine Kuršumlija i Udruženja “Kosta Milovanović – Pećanac” koje je i inicijator postavljanja ovog obeležja.

Spomen ploča je postavljena u centru grada jer je, kako je naveo jedan od organizatora ove svečanosti, Mile Koprivica, predsednik Udruženja “Kosta Milovanović – Pećanac”, kralj Petar Prvi Krađorđević dva dana 1915. godine prilikom opovlačenja srpske vojske ka Albaniji u kući Vukojičića boravio dva dana.

Istovremeno, Koprivica je ovom prilikom pokrenuo inicijativu da se u naredne tri godine podigne spomenik Topličkom gvozdenom puku i na taj način oda počast stradalimu u ovoj, legendarnoj jedinici srpske vojske.

Predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić je nakon otvaranja spomen ploče kazao da je ovo najmanje što se može učiniti da se Kuršumlija oduži kralju Petru kao jednom od najvećih srpskih državnika. On je ovom prilikom podržao inicijativu da se u Kuršumliji podigne spomenik Topličkom gvozdenom puku.

Više fotografija sa ove manifestacije možete pogledati OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime