Kuršumlijska gitarijada predstavlja bend Zemljotres

0

Vokalno instrumentalni sastav Zemljotres je nastao 20.07.2008. u Aradcu. Grupa svira pretežno rock and roll sa elementima blues, country i progresiv zvuka.

Ideju o Zemljotresu u maju 2008. godine započeli su Janko Hrubik (gitara) i Jano Litavski (vokal), a u julu su se pridružili i Ivan Hrubik (bubnjevi) i Vladimir Bagljaš (bas). Ivan Hrubik nije mogao da dođe u bend ranije jer se čekalo da poraste (mada se to i dalje čeka).

Veliki uticaj na grupu imali su Atomsko Sklonište, Riblja Čorba, Psihomodo Pop, Buldožer, AC/DC, Rolling Stones i drugi, te je prvi repertoar bio sastavljen od obrada pesama pomenutih grupa. Prvu svirku su imali u oktobru u Belom Blatu gde su dobili sjajnu podršku od publike te im je to bio vetar u leđa.

Od samog početka nastupali su u neuobičajenim kostimima, koristeći razne rekvizite čime su svaku svirku pretvarali u neobičan performans. U narednom periodu Zemljotres je tresao bine i po moto  skupovima i ostalim velikim manifestacijama, a time su stekli reputaciju benda koji prati moto susrete. Učestvovali su i na takmičenjima Radija 202 i Live shot Kanala 9 na kojima su stigli do finala.

Početkom 2009. Zemljotresu se pridružio i Mihal Labat (klavijature). Još pre dolaska Labata u grupu, imali su osnovu za prvi album. Tokom  2009. navežbali su sve pesme sa prvog albuma i promovisali ih po svirkama. One su odlično prihvaćene, što je bila dodatna motivacija da se nastavi sa autorskim radom.

Početkom 2010.godine Litavski napušta grupu, a Labat preuzima ulogu pevača. Pored mnogobrojnih svirki tokom 2011. godine snimaju demo album “Šest stepeni Rihterove skale”. Uz mnogobrojne nastupe u 2012. godini, pripremali su se za snimanje prvog albuma. Početkom 2013. godine na predlog Petra Jelića odlaze u studio i snimaju prvi studijski album “Šest stepeni Rihterove skale”.

Nekoliko meseci kasnije zbog bračnih obaveza grupu napušta Mihal Labat, a na njegovo mesto dolazi gitarista i pevač  Danijel Karabenč, koji je nastupao nekoliko puta sa Zemljotresom kao pridruženi član. Tom promenom grupa dobija tvrđi zvuk, jer je ulogu klavijature preuzela gitara.  U tom sastavu grupa je nastavila sa nastupima na moto skupovima, klubovima i festivalima od kojih se izdvaja Farba fest, na kojem su osvojili drugo mesto, a gostovali su i na nekoliko televizijskih emisija.

Početkom 2014. godine je usledila promena članova u grupi i na mesto Ivana Hrubika i Vladimira Bagljaša dolaze bubnjar Veselin Grcić i basista Petar Paštrović, koji su do danas ostali aktivni članovi. Uporedo sa daljim radom na autorskim pesmama, grupa nastavlja sa intenzivnim svirkama, od kojih se izdvaja nastup sa YU Grupom. Ubrzo nakon toga dobijaju ponudu i za nekoliko nastupa u Slovačkoj, čime su našli put do nove publike i dokazali da jezička barijera ne predstavlja problem.

Na tim nastuima su se čule i neke autorske pesme prepevane na slovački jezik. Nakon dolaska iz Slovačke ulogu pevača preuzima gitarista Janko Hrubik i tada grupa počinje sa intenzivnim radom na drugom albumu. Početkom 2015. godine u okviru evropske turneje poznate slovačke punk-rock grupe Ine Kafe, Zemljotres na dva koncerta u Bačkom Petrovcu i Beogradu nastupa kao predgrupa zajedno sa grupom Zbogom Brus Li. Nakon toga Danijel Karabenč napušta

Zemljotres i od tada grupa nastupa u tročlanom sastavu. Kao specijalni gost na jednom od nastupa u Zrenjaninu grupi se pridružila lokalna legenda Panta Šiklja Nafta sa kojim su izveli nekoliko njegovih hitova na opšte oduševljenje publike. Krajem 2015. godine ponovili su mini turneju po Slovačkoj i napravili sledeći korak u radu na autorskom materijalu.

Grupa početkom 2016. odlazi u studio i započinje snimanje pesama za album „Sokrat ponovo jaše“. Na tom albumu u pemi „Moj brat je sportista“ gostuje Denis Grubić na gitari i u junu se grupi pridružuje grupi kao stalni član. Grupa u ovom sastavu odlazi na još jednu mini turneju u Slovačku, a sredinom avgusta kao pobednici na Mini gitarijadi u Zrenjaninu, plasirali su se  na Zaječarsku gitarijadu.

Krajem avgusta su osvojili drugo mesto na gitarijadi u Velikom gradišu. Na turnejama po Slovačkoj rodilo se prijateljstvo sa slovačkom grupom Nahodni Znami i poljskim bendom Kontrkultura. Ubrzo se došlo na ideju da se napravi turneja po Poljskoj, Slovačkoj i Srbiji. Ova ideja je realizovana početkom novemra koncertima u Poljskoj i Slovačkoj, a sve se završilo krajem januara 2017. koncertima u Novom Sadu i Beogradu. Dok je turneja bila na pauzi uoči Nove godine, Zemljotres je u Beogradu snimio Mini koncert koji je bio prvi njihov video/audio zapis albuma „Sokrat ponovo jaše“.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime